Budite li se nekad pet minuta pre alarma? Evo zašto

Događa li vam se nekad da se probudite pre alarma? Ako vam se događa, to je dobar znak koji upućuje na to da je vaše telo uspostavilo zdrav ritam spavanja i buđenja.

Dnevni ritam je ono što vam ujutro daje energiju, a uveče vas čini pospanima. Radi se o vašem unutrašnjem satu koji kontroliše deo hipotalamusa u mozgu koji se zove suprahijazmička jezgra i koji se prilično oslanja na vašu rutinu spavanja, piše Independent.

Ako svako veče ležete u približno isto vreme, vaše će se telo naviknuti na taj ritam. Takođe na ciklus spavanja utiču određeni proteini čiji porast ili pad u toku dana reguliše krvni pritisak i srčani ritam. Osim toga, uieču i na kognitivne sposobnosti čineći vas budnijima ili vas uspavljuju.

Ako se držite rutine, vaše telo će otprilike u isto vreme početi da podiže nivo tih proteina i pripremati se za buđenje otprilike sat vremena pre uobičajenog vremena kad se inače budite. Zbog toga se povremeno događa da se probudite nekoliko minuta pre nego što vam zazvoni alarm. Ako vam se dogodi da alarm prespavate, jednostavno se niste dovoljno naspavali ili da se ne držite rutine. Buđenje u različito vreme može ozbiljno da poremeti vaš biološki sat što će učiniti da se osećate manje odmornim.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alarmbuđenjesat
Komentari (0)
Dodaj komentar