CIA objavila gde se najviše konzumira alkohol, a rezultati su prilično neočekivani: Srbi nisu veliki pijanci

Prema podacima koje je sastavila Agencija za centralno obaveštajne poslove (CIA) 2019. godine, a koji su analizirali prosečnu potrošnju čistog alkohola po osobi u 189 zemalja, Kukova ostrva, grupa ostrva u Južnom Pacifiku, nalaze se na vrhu liste s prosečnom potrošnjom od oko 13 litara čistog alkohola godišnje po osobi, što je više od 100 čaša vina.

Okvirno polovina odraslih osoba starijih od 18 godina na Kukovim ostrvima konzumira alkohol, pri čemu neki ljudi popiju i do 10 pića tokom noćnog izlaska. Kukova ostrva su samoupravna nacija u Južnom Pacifiku, udaljena skoro 3000 kilometara od Novog Zelanda, koja se sastoji od 15 strva. Cela nacija ima oko 17.500 stanovnika, a njena privreda temelji se na turizmu. Prema podacima CIA-e, više od polovine alkohola koji konzumiraju stanovnici Kukovih ostrva dolazi iz žestokih pića poput votke, viskija, džina i ruma.

U prvih 10 samo dve zemlje van Evrope

Podaci su prikupljeni kao deo CIA-ine baze podataka „World Factbook“, koja pruža detaljne demografske informacije za 266 zemalja. Ipak, rezultati prilično odudaraju od ostalih studija. CIA-ne objašnjava metodologiju prikupljanja podataka, ali prema njima, u prvih 10 najpijanijih zemalja nakon male ostrvske državice u Pacifiku su Letonija, Češka, Litvanija i Austrija; na šestom je Antigva i Barbuda, a u prvih 10 sve ostale su evropske države – Estonija, Francuska, Bugarska dok je 10. mesto zauzela Slovenija.

Regija se dobro drži, Rusi podbacili

Prema CIA-i. Srbi piju tek nešto malo  više od Rusa. Srbi su na 7.45 litara čistog alkohola po stanovniku na godišnjem nivou na 55. mestu, uz bok Rusima na 56. mestu.

S 9,64 litra čistog alkohola za godinu dana, Hrvati su zauzeli 25. mesto. Osim Slovenaca i Hrvata, veći pijanci u susedstvu su Crnogorci na 23. mestu i Mađari na 16.

Daleko u začelju je Bosna i Hercegovina 5.46 litara alkohola.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alkoholciakonzumiranjelista
Komentari (0)
Dodaj komentar