Da li je zaista zaleđen: Mit o smrti Volta Diznija živi i danas

Volt Dizni je ikona animiranog filma i nesumnjivo najzaslužniji za popularizaciju crtanog filma. Bio je idol čitavih generacija, ne samo u Americi, već i širom sveta.

Veliki porok

Dizni je rođen 5. decembra 1901. godine, a preminuo je 15. decembra 1966. od raka pluća, a njegova smrt označila je rađanje jedne od najvećih urbanih legendi. Naime, čudnim spletom okolnosti svetom se pronelo verovanje da je Dizni zaleđen i da će biti odleđen kad nauka pronađe lek za rak.

Tokom gotovo čitavog života Dizni je imao veliki porok – pušio je uglavnom po tri kutije cigareta na dan. Kada mu je otkriven tumor na levom plućnom krilu, ono je ubrzo izvađeno, ali je bolest metastazirala i doktori su mu predvideli još najviše dve godine života. Dizni je izdržao samo 34 dana.

Sve u vezi s Diznijevom smrću je zataškano. Međutim, jedna prilično dvosmislena izjava za novine otvorila je vrata intrigama i, istovremeno, nadi.

Bob Nelson, predsednik Udruženja krioničara iz Kalifornije, u intervjuu za „Los Angeles Times“ izjavio je:

– Volt Dizni je želeo da bude zaleđen. Naše udruženje je primilo gomilu poziva iz njegove produkcijske kuće u vezi sa procesom kriogenskog zaleđivanja, ljudima koji ga obavljaju i troškovima. Mnogi misle da je Dizni zaista zaleđen i da se njegovo telo nalazi u zamrzivaču u nekom podrumu. Ipak, Volt Dizni nigde nije zapisao da je to njegova zvanična želja. Zato je i kremiran. Dve nedelje nakon njegove smrti prvi čovek je kriogenski zaleđen.

Dizni se zaista za života i te kako interesovao za dostignuća na polju kriogenetike i mogućnost večnog života. Diznijev biograf, Mark Eliot, u biografiji „Volt Dizni – Mračni princ Holivuda” piše:

„Diznijeva rastuća opsednutost sopstvenom smrtnošću dovela je do toga da počne da izučava kriogenetiku. Često je opčinjeno pričao prijateljima o želji da, kad dođe vreme, bude zamrznut, odleđen i po potrebi izlečen…na ove reči njegov brat je samo klimao glavom u neverici.”

Nastaviti život

Špekulacije su kolale pa je došlo do toga da je Dizni zapravo zaleđen neposredno pre smrti, kako bi jednog dana mogao da se odledi, izleči od raka i nastavi svoj život.

Ćerka otkrila istinu

Tek 2012. Diznijeva ćerka Dajana Dizni Miler oglasila se povodom smrti svog oca i stala na put decenijskim spekulacijama. U intervjuu za Deji mejl je izjavila:

– Otvorili smo Porodični muzej Volta Diznija u San Francisku kako bismo uverili ljude da je moj otac i dalje tu, sa njima; kako bismo napokon prekinuli besmislene glasine, ali njima nije bilo kraja. Prijatelji moje dece stalno ih zapitkuju da li je njihov deda zaleđen i izmišljaju priče o tome gde se nalazi. Nisam mogla više da izdržim to. Moj otac je kremiran i sumnjam da je uopšte znao šta je to kriogenetika.”

Napokon je otkrivena prava istina – Volt Dizni je kremiran i njegov pepeo zakopan je na jednostavnom groblju u Glendejlu u Kaliforniji, bez ikakvih spomenika i naročitih obeležja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mitsmrtvolt dizni
Komentari (0)
Dodaj komentar