Da li se izuvate u gostima? Evo šta nalažu pravila bontona, a šta kaže običaj

Izuvanje cipela u gostima je u mnogim zemljama neizostavno pravilo i običaj. Osim higijenskih razloga, cipele se izuvaju i kako biste ukazali poštovanje domu u koji ulazite.

Naravno, svaki domaćin ima svoje pravilo po ovom pitanju, a sigurno je da ste se i vi našli u situaciji da razmišljate da li treba da se izujete ili ne.

Izuti se ili ne?

Skidanje cipela u kući domaćina nije samo stvar udobnosti, već i znak poštovanja doma u koji se ulazi. Tako na Bliskom ili Dalekom istoku gosti koji se ne izuvaju smatraju se nepristojnim. Osim toga, narodi na Dalekom istoku veruju da je veoma kulturno izuti se i pred vratima ostaviti brige i teškoće u cipelama.

U Japanu bi neizuvanje cipela pred vratima takođe značilo nepoštovanje domaćina, a ova praksa nije strana ni nekim skandinasvkim zemljama.

S druge strane u Londonu, Berlinu, Rimu apsolutno je nezamislivo da izujete cipele i bosi šetate po nečijem stanu.

U Srbiji su, međutim, mišljenja o ovome podeljena. Izuvanje se poštuje prvenstveno zbog higijene, ali bonton onda nalaže domaćinu da obezbedi dovoljan broj papuča za goste.

U svečanim prilikama kao što su slave, rođendani ili druga veća kućna okupljanja, od zvanica se ne očekuje da se izuju.  Ali, ulaziti u nečiji dom sa jako zaprljanim cipelama je krajnja neosetljivost i nekultura.

Dilema “izuti se ili ne” najlakše se razrešava onda ako niste prvi gost na proslavi – ukoliko vidite gomilu obuće u hodniku znate šta vam je činiti. Još jedan slučaj kada ove dileme nema i kada se treba izuti jeste kišni ili zimski dan, kada se obuća nakupi blatom, a nije u redu da se voda i blato ostavljaju po nečijem stanu.

Mišljenje da se ne treba izuvati pred vratima domaćina potiče od vremena kada su se gosti primali u salonima i prostorijama koje su bile namenjene isključivo za to. Takve prostorije obično nisu bile opremljene tepisima i bile su namenjene okupljanju velikog broja gostiju, ali bliske osobe koje su primane u „intimne“ delove kuće su ipak morale da se izuvaju.

Ako se posmatra sa strane higijene, izuvanje je neophodno, bez obzira o čijoj se kući radi – tuđoj ili svojoj. Po rečima infektologa, izuvanje obuće sa medicinskog aspekta je apsolutno opravdano. Na đonovima je najveća koncentracija svih vrsta mikroorganizama, delova insekata i nečistoće. U cipelama ne bi trebalo ulaziti u spavaće sobe, a posebno ne u dečiju. Prašina sa poda je infektivna i alergena, posebno ugrožava sasvim malu decu koja još nisu prohodala i osobe koje boluju od astme. Bakterija ešerihija koli samo je jedna u nizu patogena koji se mogu preneti gaženjem u obući po stanu.

Gledajući bonton, izuvanje možda i nije po pravilima naše kulture, ali je možda ipak bolje zaobići pravilo lepog ponašanja i misliti na zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bontongostiobičaj
Komentari (6)
Dodaj komentar
  • Tanja

    Meni je stvarno nezamislivo da se u kucu ulazi u obuci, cak je i odvratno. Kod nas a i kod nekih koje znam se bogami izuvaju i carape, narocito leti, a i zimi nije izuzetak jer imamo podno grejanje. Na carapama se unosi svasta, a najvise znoj i kojekakvi mirisi, te je sasvim logicno da se odloze zajedno sa obucom, jer realno ni sa rukavicama ne sedite po kuci 🙂

  • Anonimni

    Ne verujem sta citam…eeej moja Srbijo, kud to ode?! Kakvo izuvanje?! To je nekultura!!!

  • Boki

    Neznam koliko je Bonton upucen u 500 godina Srbije pod Turcima a izuvanje na ovim prostorima upravo iz tog vremena potice . A Turci su izuvali Srbe da bi ih ponizili . A sto se recimo sela tice sigurno da ce se neko iz stale odakle dolazi recimo sa muze krava izuti jer na gumennim opancima nosi ne samo blato vec i kravlju balegu , sa time se slazem u potpunosti a takodje se slazem kada se ulazi u kucu u kojoj borave mala deca .

  • Ina Lukić

    Mislim da je ipak bolje skidanje cipela u stanu ili kući, zbog navedenih mikroorganizama, pogotovo u gusto naseljenim sredinama

  • Marija

    Smatram pogresnim izuvanje kod ljudi koji mi nisu bas bas bliski. Ako sam se obukla za posetu, cipele su dep stajlinga, ako ih izujdm izgled je narusen. Ukoliko me stave i situaciju da moram, izucu se, naravno, skraticu posetu i vise necu doci. Svakako ne posecujem japance tako da ne vredjam niciju kulturu. Postujrm i ideju cistog doma, pa kafu mozemo piti u kaficu, al da dodjem u zvanicnu posetu i da izuvam salonke, e to mi ne pada na pamet. Ako neko nije u stanju da jednu prostoriju prilagodi zvanicnom primanju gostiju, to je sasvim ok, ali onda zoves samo bliske ljude koji ti dodju u farmerkama i lagano izuju patike i svi srecni. Jednostavno, svako treba da ima pravila i da postuje tudja. A ja da sedim ko debil u suknji i sakou bez salonki necu, jer nih se osecala nelagodno. A zasto ja da potrosim 3 sata svog dana, da mi bude nelagodno. I to nije nepostovanje, to he svesno staljanje mene u situaciju u kojoj se osecam lose. Pa cemu to. I nije zelja da prljam neciji zivotni prostor, za 200 dinara mozemo popiti kafu u kaficu i svi se osecati ugodno. To vam je ko zabrana pusenja. Pozoves koste na slavu i kazes pusenje zabranjeno. U roku id sat vremena pocnem da se pozdravljam jer idem na sledecu slavu. Posac sam i to pusac koji ne ugrozava nikog, jer posecujem samo pusace. Sa nepusacima se druzim u kaficima. I svima lepo

    • Helloooo

      Marija, Izvini, ali retko teška osoba si 😉 Opusti se malo. Pozz