Deca i kišni dani

Deca su često puna energije, što po ružnom vremenu može da bude priličan problem – dosadno im je, igrala bi se, jurila bi unaokolo da ispucaju tu energiju, a ne mogu napolje. Evo nekih predloga kako da ih zabavite u takvim danima.
1. Pravite se da je sunčano. Ne mislimo da izađete napolje s lagano obučenom decom kao da je topao letnji dan, već da nabavite, ako možete, markere za staklo čiji se trag lako ispira, i da predložite deci da na prozorima nacrtaju sunce, livadu, gde bi volela da se igraju kad bi vreme bilo lepo…
2. Uživajte na kiši. Ako nije previše hladno i kiša nije toliko jaka da pogledom tražite Nojevu barku, priuštite deci šljapkanje po baricama (u nepromočivoj odeći i obući, naravno) – većina dece obožava to da radi. Topla supa ili čaj nakon toga će vam svima prijati.
3. Pustite kasetu ili DVD s nekim vežbama. Dobro će vam doći malo rekreacije, a i za vašu decu će biti i zanimljivo i korisno da imitiraju vaše pokrete i da im pokazujete kako se koja vežba pravilno radi, pa da vežbate zajedno.
4. Upotrebite lenjir za merenje. Zajedno s decom merite veličinu sobe, nameštaja, raznih stvari… Čak i ako još uvek ne znaju brojeve niti da mere, ovo će im biti zanimljivo, plus će ponešto i naučiti (ni malom detetu koje ne zna brojeve nije teško da shvati da je zid sobe znatno duži od lenjira, da je kauč duži od lenjira, ali ne toliko koliko zid sobe, a uz lenjir počinje da uči ponešto o srazmerama).
5. Uposlite dete u kuhinji. Može da vam pomogne oko mešenja kolačića, na primer – biće im zanimljivo, a možete se i dogovoriti s njima da kasnije te kolačiće podelite s njihovim prijateljima, dopašće im se ideja da njihovi prijatelji jedu kolače u čijem su spremanju oni učestvovali.
6. "Šugice". To je igra koja može da se igra i u zatvorenom prostoru, i jako će zabaviti (i propisno izmoriti) vaše dete.
7. Jurcanje s preprekama. To jest, napravite "stazu" koju svako od učesnika u igri treba da pređe (preskočiti jastuk, provući se ispod stolice, proći kroz tunel napravljen uz pomoć ćebadi…). Nakon što pređu stazu, može da usledi i nagrada – jabuka, čokoladna bananica, gledanje crtaća…
8. Lov na podvodno blago. Napravite toplu kupku s dosta pene; možete u njoj i da okupate decu, ali nije obavezno, igra se sastoji u tome da u tu kupku potopite razne igračke i druge stvari koje neće biti oštećene vodom i kojima se dete neće povrediti, a zatim da pozovete decu da pronađu blago.
9. Veselo vežbanje brojeva. Znate onu dečju pesmicu "Kad si srećan…"? Izmenite malo tekst, tako da ne bude da se uvek isti broj puta pucketa prstima, potapšu kolena, lupi nogama o pod, već menjajte brojeve. Stalno menjajte aktivnosti koje treba izvesti i broj puta koliko ih treba izvesti, biće to dobra zabava i za vas i za decu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decakisni danzena
Komentari (0)
Dodaj komentar