Devojčici rekli da će umreti, a onda je tumor na mozgu nestao (foto)

Većina obolelih ne živi duže od devet meseci nakon postavljanja prve dijagnoze. Rokslini roditelji, porodica i prijatelji su se svaki dan molili za čudo, i čudo se zaista dogodilo.

Dr says she looks great ! Treatment on the way. ( we are trying to put on a little weight so Monique Yamin Adams we need more of your fabulous cookies!😘)

Gepostet von Gena Layne Doss am Dienstag, 27. November 2018

Devojčici Roksli, 11-godišnjakinja iz Teksasa u SAD dijagnostifikovan je visoki stepen vrlo retkog i vrlo agresivnog oblika tumora na mozgu koji je nemoguće hirurški ukloniti.

Ova vrsta najčešće pogađa decu starosti od pet do devet godina i poznata je kao – difuzni unutrašnji pontinski gliom (DIPG). Bilo je to u junu ove godine. Malena je bila u pet bolnica i svugde su rekli isto – dijagnoza nije pogrešna, a leka nema. Lekari su je poslali na ciklus radioterapije koji je trajao šest nedelja – po šest dana u nedelji. Pokušavali su da uništavanjem tumorskih ćelija uspore razvoj bolesti.

U septembru je usledio pozitivan šok i za devojčicu i za neurologe – na magnetskoj rezonanci, kojom su želeli da provere kako napreduje lečenje, tumor više nisu mogli da pronađu – nestao je. Rekli su da su takvi slučajevi veoma retko zabeleženi u medicinskoj literaturi.

Prvi simptomi bolesti kod Roksli bili su stalne glavobolje i osećaj umora. Nakon mnogih poseta pedijatru, završila je u dečijoj bolnici „Dell“ u Austinu, gde su joj postavili dijagnozu.

Gepostet von Gena Layne Doss am Dienstag, 27. November 2018

Neki od prvih simptoma bolesti su, osim glavobolje i umora, problemi s pokretanjem očiju, slabost lica, poteškoće u hodanju. Većina obolelih ne živi duže od devet meseci nakon postavljanja prve dijagnoze. Zračenje smanjuje tumor u 70 posto slučajeva i obično pacijentima produži život za otprilike tri mjeseca, kažu ljekari. Rokslini roditelji su kasnije ispričali da nakon dijagnoze nisu mogli napraviti ništa, osim svakodnevno se moliti za čudo. I čudo se dogodilo.

– Tumor se ne može detektirati na MRI skeniranju, što je stvarno neobično – rekla je dr. Virginia Harrod, direktorica i dečija neuroonkologinja u dečijoj bolnici „Dell“. Presrećna devojčica se oporavlja i vratila se raditi ono što najviše voli, a to je jahanje.

– Još će morati na imunoterapiju da bi se sprečio rast novih tumorskih ćelija. Svakog dana ponavljamo da je našu Roksli Bog izlečio – rekli su presrećni roditelji Gena i Skot. Dr. Momna Hejmadi, viša stručna saradnica na Odeljenju biologije i biohemije na Univerzitetu Bat u Velikoj Britaniji, ima drugo objašnjenje.

– Jedan od razloga za povlačenje tumora kod devojčice može biti imuni odgovor koji telo pokreće protiv određenih antigena ili genetskih markera na površinama tumorskih ćelija – rekla je, a prenosi „Dejli mejl“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

devojčicaizlečenjetumor
Komentari (0)
Dodaj komentar