Dodajte samo jedan sastojak u kafu i creva će vam biti zahvalna: A biće i ukusnija

Kafa je omiljeni jutarnji ali i dnevni napitak mnogih, i brojne su studije dokazale njen pozitivan efekat na zdravlje, ali jedino ukoliko ne preterujete sa brojem šoljica. Sada postoji jednostavan način da kafu učinite još zdravijom.

Sve veći broj istraživanja i mreža stručnjaka za zdravlje creva podupire ideju da kafa može imati koristi za probavni trakt.

“Polifenoli u kafi mogu hraniti korisne crevne bakterije, podstičući rast i aktivnost. Mogu pomoći i u ograničavanju rasta “loših” bakterija, kaže Džozef Salab, američki gastroenterolog iz Devenporta.

Naglasio je da se sve te “dobrobiti” može dodati kašičicom kakao praha u šoljici kafe. Kad je reč o probavi, kafa i kakao imaju posebne prednosti.

Odrasli bi trebalo da unose 25 do 38 grama kakaovih vlakana dnevno, što se postiže dodavanjem kašike ili dve kakaa u prahu u kafu koju popijete tokom dana.

Ali, pritom pripazite da ne pijete kafu na prazan želudac jer to može da podstakne lučenje želudsčne kiseline, a samim time i bolova u želucu. Zato, prvo nešto pojedite, a onda popijte šoljice kafe, obogaćenu s jednom do dve kašike kakaa.

Vaš probavni trakt će vam biti zahvalan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

crevakafazdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar