Evo šta samo jedna kašičica lanenog semena dnevno može učiniti za vaše telo

Laneno seme se smatra jednom od najmoćnijih namirnica na svetu.

Tradicija konzumacije lanenih semenki se proteže stotinama godina unazad. Arheolozi tvrde da je u upotrebi još od vremena kraljice Nefertiti u drevnom Egiptu, a u narodnim predanjima se govorilo da pospješuje rad probavnog sistema.

To je, na kraju, potvrdila i nauka. Semenke lana su vlakana i imaju blagotvorno dejstvo na rad creva. Uostalom, vlakna su povezana i sa snižavanjem holesterola. Neka istraživanja kažu da mogu sniziti holesteroli i za čak 50 procenata.

Lanene semenke doprinose dužem osećaju sitosti i održavaju nivo šećera u krvi stabilnim. Upravo zato njihova konzumacija u popodnevnim satima (pre nego što vam padne šeće) pridonosi bržem i lakšem mršavljenju. Ipak, u tom slučaju se ne sme preterivati jer su semenke lana visoko kalorične. Samo 100 grama lana, sadrži čak 534 kalorije. Tajna je u meri, dve ili tri male kašičice biće dovoljne.

Osim toga, semenke lana sadrže omega 3, omega 6 i omega 9 kiseline koje imaju dobar uticaj na opšte zdravlje, ali posebno na zdravlje srca i krvnih sudova. Kažu da se u tri kašičice lana krije više omega 6 i 9 masnih kiselina nego u pola kilograma ribe. Ljudi koji ne jedu ribu (a mnogo ih je) mogu to, bar po pitanju omega kiselina, nadomestiti lanenim semenkama.

U lanenim semenkama se kriju i brojne tajne lepe kože. One su, prepune vitamina i minerala. Veoma je važna prisutnost i vitamina E koji je veoma važan u zaštiti kože i sluzokože. Od minerala, ističe se prisutnost megnezijuma. Njegov deficit u organizmu može izazvati ozbiljne smetnje u svakodnevnom životu, a ponekad ga je teško dobiti iz hrane i bez suplementacije.

Lanene semenke sadrže lignane (biljni estrogen). Lignani su poznati po tome što održavaju ravnotežu ženskih hormona, ublažavaju simptome menopauze i rizik od raka dojke, a podstiču plodnost i zdravlje reproduktivnih organa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishranalansemenketelozdravlježivot
Komentari (0)
Dodaj komentar