Evo šta se dešava kada bacite opušak cigarete u kanalizaciju

Mnogi pušači često odlažu opuške u uličnu kanalizaciju po principu ‘s vida, van pameti’, ali možda i ne shvataju da su takve deponije jednako opasne po životnu sredinu kao da su cigaretu bacili direktno u prirodu.

Takođe je uobičajena zabluda da su opušci cigareta uglavnom napravljeni od papira ili pamuka i kao rezultat toga nisu toliko štetni po životnu sredinu. Već 2030. u morima bi moglo biti više cigareta nego ribe.

Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ) iz 2019. godine, 17,4 odsto stanovništva Slovenije starijeg od petnaest godina sebe definiše kao redovno pušače, dok 5,8 odsto stanovništva kaže da povremeno puši. Rezultati istraživanja koje je sprovela nevladina organizacija Ekolozi bez granica ukazuju da veći procenat ovih pušača baca cigarete u prirodu nego u pepeljare ili smeće.

Tokom posmatranja pušača, utvrdili su da je oko 40 odsto njih cigaretu odložilo uredno, odnosno u kontejner za smeće, dok ju je 44 odsto odložilo nepropisno. Ili su ga bacili na zemlju ili na travu, pored kontejnera za smeće, u vodu ili u kanalizaciju.

Posebno se poslednji među pušačima često smatraju pametnom deponijom za njihov opušak, jer bar izgleda da ga nismo bacili direktno u prirodu – ali to nije tako. Opušci cigareta sadrže plastiku i više od 150 toksičnih materija, koje će pre ili kasnije završiti u našem okruženju, čak i kroz kanalizacioni šaht.

(Danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cigareta
Komentari (0)
Dodaj komentar