Evo zašto svako od nas mora da zna svoje pretke do sedmog kolena: Ovo je od presudne važnosti

Da li znate ko su vam bili preci? Kako su se zvali, kakvu su sudbinu imali? Da sad uzmete da pišete porodično stablo, koliko generacija unazad ćete znati?

90 % ljudi ne može ni da se sjeti imena svojih prabaka i pradeda, a o njihovom životu skoro ništa i ne znaju. Ali svaki čovek treba da poznaje svoje pretke do 7 generacije!

Prethodne generacije su imale tradiciju poznavanja života svojih predaka. Negde uz put smo zanemarili svoje korene, a nismo ni svesni koliko nam život zavisi od toga.

Svaka generacija formira određene aspekte u našim životima:

Prva generacija (TI)

Druga generacija (roditelji – 2 osobe), od njih nasljeđujemo: oblik tela, zdravlje, porodične vrednosti.

Treća generacija (baba i deda – 4 osobe) – od njih nasleđujemo inteligenciju, sposobnost, talente.

Četvrta generacija (prabake i pradede – 8 osoba) oni su čuvari harmonije, radosti u životu i materijalnog blagostanja.

Peta generacija (roditelji pradedova – 16 ljudi) – odgovorni su za našu bezbednost u životu .

Šesta generacija (dedovi pradedova – 32 osobe) – veza sa tradicijom. 32 osobe šeste generacije simbolizuje 32 zuba, pri čemu je svaki zub povezan sa svakim pretkom. Ako imate problematične zube, vrijedi uspostaviti dobar odnos sa precima.

Sedma generacija (pradedovi pradedova – 64 osobe) – to je naša veza sa zemljom, gradom, kućom u kojoj živimo.

Ako 64 osobe raščlanimo brojevima, dešava se sledeće:

6+4=10->1+0=1 – opet prva generacija. Tako je krug od sedam generacija zatvoren.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

generacijepreci
Komentari (15)
Dodaj komentar
  • V.A.Laki

    Svoje pretke znam sigurno samo do dede i babe. Za pradedu su mi oni pričali da je voleo igre na sreću i da se kladi. Jednom prilikom se, čak, opkladio da može izdržati pola sata (!) pod vodom ! Opkladu je dobio, ali je, nažalost, nije uspeo naplatiti !

  • Upsss

    Pradede i prababe imaju sliku na spomeniku, ali cukundede i cukunbabe ne. Nekad se crtao portret za spomenik ili klesao. Moj deda mi rekao da nema pojma gde je njegov deda i baba i sahranjeni, tu je samo spomenik. Moja majka sahranjena na prababu, umrla 1939, tu sam ostao zatecen kad je onaj sto je kopao rekao da stoji na sanduku. 80 i kusur godina nije istrulio ! Zato manje telefona i kafenisanja, saznajte nesto o svojima.

  • Marina

    Od 254 pretka možemo naslijediti osobine i bolesti. To je činjenica, ali je isto tako činjenica da to ne možemo ni istražiti, niti IŠTA promjeniti.

    • Anonimni

      Jako se varate. Imam fantastično lično iskustvo isceljivanja generacijskih trauma, čak i otkrivanja predaka i tajni koje su uzrok sadašnjim dešavanjima. Možemo itekako promeniti stvari u našem životu i životu naših najbližih, kada isceljujemo polje predaka.

  • Anonimni

    Hahaha koja obrazloženja po generacijama. Odavno se nisam toliko zeznuo da nešto ovako pročitam.

  • Anonimni

    Gde to saznati? Nisam mogla tati da izvadim ličnu kartu nema ga nigde a rođen u Beogradu na Vracaru, a zamislite da tražim nešto o sedmom kolenu!

  • V.A.Laki

    Izmajmunisao je svoje porodično stablo – preci mu se prevrću u grobu !

  • Anonimni

    Ja uradio detaljan rodoslov za deset koljena,sve od doseljenja u Srbiju,ali,i zensku i musku liniju.

  • Anonimni

    Posle sedmog kolena je verovatno majmun, što bi rekao Darvin 😁

  • V.A.Laki

    Ako neko izmajmuniše svoje porodično stablo, onda mu se preci prevrću u grobu !?

  • Anonimni

    Koja budalastina od teksta. Da, treba znati pretke, sto vise kolena unazad, da bi se sacuvao identitet, kako licni, tako i nacionalni.

    • V.A.Laki

      Ponekad je bolje ne znati svoje pretke sedam kolena unazad – nego biti pacijent na sedmom spratu sa iščašenom pameti koja se najteže i najduže namešta !?

  • Snezana

    Dzabe da znam svoje pretke kada zivot diktira svoja pravila, svoje zamke, tuge i radosti… Sve je jedan lavirint pa ko pogodi put pogodio je, ko se saplete neka se pomoli…

  • Mirkoni

    Pa, nece biti da je bas tako. Nasledje jeste bitno. No, masta moze svasta.

    • V.A.Laki

      Za treću generaciju dve babe i dve dede sam siguran. Od babe sam nasledio talenat za izradu goblena, kuvanjem, pravljenjem slatkiša,kolača i torti. Od dede sam nasledio osećaj za humor, pisanjem satire i humoreske, talenat za crtanjem karikatura i stripova, strast za igre na sreću,osećaj za muziku, jer je deda dugu godina radio kao raznosač klavira ! P.S.- Ništa čudno ako se zna da je Mocart komponovao najpoznatiju melodiju za Nokia telefone, bio je i poslastičar koji je izmislio recept za Mocart kugle, a voleo je i da se kladi !