Francuz obišao sve zemlje sveta, a trošio je dolar dnevno

Andre Bružiro je svoj život posvetio putovanjima i sa svoje 84 godine može da se pohvali da je posetio 135 zemalja, a 400.000 kilometara je prešao uglavnom stopirajući i ne trošeći mnogo novca.

Bružiro je odrastao na periferiji Pariza, a na putovanja ga je podstakla majka. Upisala ga je na izviđače gde je on naučio kako da se snalazi u prirodi.

Poseban utisak je na njega ostavilo odrastanje tokom rata što je učvrstilo njegovu želju da sazna da li će mir biti jednog dana moguć.

Sa 17 godina, diplomom visoke škole i deset franaka u džepu, krenuo je na put po Evropi na kom je proveo sedam godina radeći honorarne poslove i učeći jezik.

Između boravka u Španiji i zapadnoj Nemačkoj, odslužio je vojni rok u Kongu.

Potom je tri godine radio kao prevodilac u Kanadi, a novac koji je uštedeo potrošio je u narednih šest godina na putovanja.

Putovao je uglavnom autostopom, mada je koristio i avion, brod i jahtu, i trošeći najviše jedan dolar dnevno.

Tokom putovanja bio je zatvaran sedam puta, u nekoliko navrata skoro ubijen, deportovan i opljačkan.

Boravio je kod doktora Švajcera u bolnici u Gabonu, družio se sa hipicima u San Francisku, sa lovcima na glave na Borneu, budističkim monasima u Bangkoku.

Učio jogu u Indiji, radio u kibucu u Izraelu, vidio kako se švercuju dragulji sa Šri Lanke i kako se živi u izbegličkim kampovima u Kambodži.

Potom je odlučio ponovo da krene na put i narednih 30 godina je obilazio zemlje i teritorije koje do tada nije video. 2004. godine je prešao granicu sa himalajskim kraljevstvom Mustang.

Godinu dana kasnije je ispunio sebi želju: posmatrao je polarne medvede u zalivu Čerčil u Kanadi.

Svoj 70. rođendan je proslavio na ostrvu Sokotra u Jemenu, a dve godine kasnije se spustio niz reku Lenu.

Potom boravi u Južnom Sudanu i stiže do najudaljenijeg ostrva na svetu, Tristan de Kunja.

Nakon što je posetio 135 zemalja, prešavši preko 400.000 kilometara, Andre je objavio knjigu i dokumentarni film o svojim putovanjima, usvojivši ideju persijskog plemića Bahanula: „Zemlja je samo jedna zemlja“.

Kao jedan od najvećih putnika današnjice, dobio je nadimak “Marko Polo”.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

put oko svetaputovanja
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Antimaterija

    Ma naravno, pali babu da ti štrika Najke…