Gost povede decu uprkos vašim željama

Nekada se desi da pozovete goste i naglasite da se radi o zabavi za odrasle, a neko ipak povede decu ili unuke sa sobom. To može da bude prilično nezgodna situacija, i za vas, i za tu osobu, i za ostale goste, i tu onda bude potrebno nešto manevrisanja.
Dešava se: planirate da nešto bude "zabava za odrasle", ili, jednostavno, ne planirate pripremu ničega čime bi se deca mogla zanimati. Goste koje pozovete unapred obavestite o tome, tako da bi oni koji imaju decu ili unuke mogli da nađu nekog da ih pričuva, ili vam jednostavno rekli da ne mogu da dođu. Ipak, nađe se neko ko se ogluši o vašu molbu i povede decu. Vama je to veoma nezgodno; možda ste pripremili neku zabavu neprikladnu za decu, a možda samo niste spremili ništa deci interesantno, pa će se mališani dosađivati (i, moguće, smetati starijima). Neprijatno vam je da ne pustite one koji su poveli decu da uđu, a neprijatno vam je i kad ostali gosti koji takođe imaju mališane počnu da se bune jer je nekome očigledno dozvoljeno ono što njima nije, ima tu nekih privilegovanih, nije u redu… Šta tada?
Ima onih koji jednostavno ne bi pustili goste s decom da uđu, uz obrazloženje da im je unapred najavljeno o kakvoj se zabavi radi i da su, ako nisu mogli da nađu nikog da im pričuva decu (bar onu premalu da sama budu ostavljena kod kuće na nekoliko sati, ne planirate ni vi maratonsko slavlje), mogli unapred da jave da imaju taj problem pa da zajedno probate da nađete rešenje. A ima i onih (većina) kojima bi bilo neprijatno da tako postupe.
U ovom drugom slučaju, prvo je potrebno naći deci neku zanimaciju, možda neki crtani koji će gledati u drugoj sobi (crtani se može pozajmiti od komšija). Moguće je da će neko vreme moći da budu s ostalim gostima, ali bi im verovatno ubrzo postalo dosadno, naročito ako gosti nisu raspoloženi za druženje s decom, ili je sedeljka posvećena nečemu što zahteva koncentraciju nemoguću uz razigrane mališane (recimo, čitate i komentarišete nečiju poeziju, i ne radi se o pesmicama za decu – deci bi ovo bilo smrtno dosadno i postala bi nemirna), pa će odvojena zanimacija samo za njih biti neophodna.
Posle toga, preostaje samo odgovoriti onima koji se bune što dovođenje dece i njima nije dopušteno (ako bude onih koji naglas izraze nezadovoljstvo). Njima možete samo da zahvalite što su poštovali vaše želje i da ispod glasa dodate da, nažalost, nisu svi postupili tako.
Da ne bude zabune, ovo nije tekst protiv dece, samo se radi o tome da su neke vrste zabava i sedeljki neprikladne za mališane (ne moraju nužno da tu budu neki "bezobrazluci", već i nešto što je deci dosadno), i ako domaćini izraze želju da ne dovodite decu, to bi trebalo poštovati, ili se zahvaliti na pozivu i učtivo reći da vi u tom slučaju nećete moći da dođete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decagostizene
Komentari (0)
Dodaj komentar