Govorili su mu da ima čir na želucu, tek nakon sedam godina dobio mnogo goru dijagnozu

Metju Best, 39-godišnjak iz Brizbejna u  Australiji, godinama je trpeo bolove u stomaku, a niko mu nije mogao da mu pomogne ni otkrije pravu dijagnozu.

Nakon nekoliko pretraga lekari su mu rekli da ima refluks i čir na želucu i da će sve biti uredu. Međutim, simptomi nisu prolazili, naprotiv, bili su sve gori, pa je Best odlučio da ode na još nekoliko analiza. Sledeća dijagnoza bila je anemija i počelo je sa lečenjem iste.

Met je živeo zdravo, koliko god je to mogao s obzirom na bolove u stomaku koji nisu prestajali. Sedam godina ovaj mladić je živeo s teškom bolešću, a niko nije mogao da otkrije razlog. Tek 2018. godine, nakon kolonoskopije, doktori su ustanovili da ima tumor u debelom crevu, veliki oko 10 centimetara i već u 3. stadijumu. Proširio se tkivom i obavio creva, a Met kaže kako je nakon te rečenice ostao u šoku i nije mogao ništa da kaže, a imao je bezbroj pitanja u glavi.

Nažalost, rani simptomi raka creva često se pojavljuju u obliku nekih svakodnevnih tegoba, poput anemije, pa je teško otkriti tako ozbiljnu dijagnozu.

Mladić je operisan, išao je šest meseci na hemoterapiju koja je uzrokovala mučnine i iscrpljenost i perifernu neuropatiju – neki ekstremiteti bi boleli ili utrnuli – ali nakon duge borbe, uspešno je izlečen i redovno odlazi na kolonoskopiju kako bi isključili rast novih tumora.

„Bilo je tu čudno putovanje i splet neobičnih emocija. Nikad u životu nisam osećao toliku podršku i iskreno sam zahvalan svim članovima porodice i prijateljima. Mislim da moram da podignem svest o ovoj opasnoj bolesti od koje svake godine premine 5 255 Australijanaca, odnosno oko 101 čovek nedeljno. Ako imate utisak da nešto nije u redu, obavezno idite kod lekara“, rekao je Best za Dejli Mejl.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dijagnozamuškaracrak debelog creva
Komentari (0)
Dodaj komentar