Hitler imao suludu ideju da otme slavnog glumca kog je obožavao (video)

Hitler je, navodno, apsolutno obožavao lik i delo holivudskog glumca  Klark Gejbla kojeg je u filmskom spletu okolnosti pokušao i da ulovi i dovede u Nemačku. 

Zvezda filma „Prohujalo sa vihorom“ (1939.) bio je poznati i kao „kralj Holivuda“, a glumio je u hitovima poput „Dogodilo se jedne noći“ (za tu ulogu i nagrađen Oskarom), „The Hucksters“ i „Misfits“. Glumio je neke od najslavnijih dama tog vremena, poput Džoan Kraford, Lanu Tarner, Džin Harlou, Vivijen Li, Avu Gardner i Merlin Monro.

Nacistički vođa je, po pisanju Vintage News-a, uživao u njegovim filmovima i stalno su mu organizovane filmske večeri tokom koje su se puštali Gejblovi filmovi na velikom platnu, a velikog vođu niko nije smeo da ometa.

Godine 1942. Klarkova treća supruga, i ljubav njegovog života, glumica Kerol Lombard putovala je avionom kući, na njihov ranč u Arizoni nakon što je završila snimanje filma „Biti ili ne biti“ i turneje na kojoj su se uspešno prodavale ratne obveznice. Avion se srušio i poginulo je svih 22 putnika, a iako je u pitanju bila greška pilota, a ne napad.  Lombard je proglašena prvom ženom žrtvom Drugig svetskog rata tako da je glumac dobio i pismo saučešća od predsednika Ruzvelta.

Gejbl je telegramom odgovorio predsedniku tražeći da mu dopusti da se prijavi u vojsku. Ruzvelt je to odobrio, a vojnik Gejbl je otišao u Veliku Britaniju na snimanje propagandnog filma „Combat America“.

Međutim, Klark nije ‘samo’ snimao, zaista je učestvovao u preletanjima iznad Nemačke i nizu vojnih misija. Imajući to na umu, Hitler je naredio da se Gejbl uhvati i nepovređen dovede u Nemačku i navodno je oko toga bio – smrtno ozbiljan.

Vođa nacista je strašno isfrustriran kada vojnici nisu uspeli da dovedu holivudskog glumac pa je rekao Hermanu Geringu da ponudi 5.000 dolara svakome ko može da dovede Gejbla.

Navodno je glumac bio upoznat sa tim Hitlerovom suludim planom i užasavao se pomisli da ga nacisti uhvate. On je napredovao u vojsci i je za svoje zasluge dobio i niz medalja i priznanja.

Hitler nikada nije uspeo da hga uhvati, a kada je napustio vojsku i u leto 1944. se vratio u Holivud, nastavio je karijeru kao „kralj velikog platna“ kao da se rat nikada nije ni dogodio.

Ipak, svi koji su ga poznavali rekli su da ga je smrt Kerol Lombard i iskustvo rata promenilo zauvek i da to više nije bio onaj „veseli Klark“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hitlerklark gable
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • bambi

    Malo, malo, pa vi opet piesete o Hitleru. Pa kako vas bre nije sramota?