Imate je u kuhinji, a niste ni svesni njene lekovite moći: Ova biljka je spas od mnogih opasnih bolesti

Samonikla, mediteranska biljka koja se smatra jednom od najlekovitijih biljaka na svetu.

U pitanju je origano.

Naročito je cenjeno njegovo ulje, koje se dobija od divljih vrsta origana, posebnim procesom destilacije, kako bi se sačuvala sva lekovita svojstva.

Postoji preko 40 vrsta origana. U kulinarstvu najčešće koristimo Origanum Vulgare. Međutim, najlekovitijom vrstom se smatra ulje „Origanum Minutiflorum“, koje sadrži i do 90 odsto aktivnog lekovitog sastojka karvakrol, koji ima snažna antibakterijska svojstva.

Stari Grci primenjivali su ulje origana za lečenje rana, zmijskih ugriza i tegoba disajnih puteva. Britanski naučnici su u istraživanjima potvrdili da je ulje origana delotvorno protiv 25 različitih bakterija. Delotvorno je protiv većine bakterija koje uzrokuju infekcije debelog creva i urinarnog trakta, tifusa, kolere, čireva i kožnih infekcija. Osim što uništava bakterije, ulje origana ima snažno antivirusno delovanje, pa štiti i od gripa, prehlade i zauški.

Foto: Jakob MontrasioCC BY 2.0

Agresivna antigljivična svojstva ulja origana sprečavaju tvrdokorne infekcije poput kandidijaze, gljivica na noktima i vlasištu kao i atletsko stopalo.

Ulje origana moglo bi da postane deo terapije za lečenje raka. Naučnici su testirali delovanje karvakrola na ćelije raka prostate. Ispostavilo se da karvakrol izaziva stanje zvano apoptoza – samouništenje ćelija raka.

Ulje origana pomaže i kod prekomernog znojenja i lošeg zadaha, ubija parazite, pomaže kod upale mišića, tetive, zglobova, sprečava infekcije i koristi se kao prva pomoć kod ugriza zmija i insekata.

(Telegraf.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljkabolestilekovitozdravlježivot
Komentari (0)
Dodaj komentar