ISTINA ili MIT o 8 ČAŠA vode dnevno: Koliko vode nam je dovoljno?

Postoje brojna neslaganja u nutricionizmu, ali postoji jedna tvrdnja o zdravlju koja izgleda da stalno izdržava test vremena – pravilo “8×8” (8 čaša vode po 8 unci). Smatra se da bismo dnevno trebali konzumirati osam čaša vode od 2 dcl.

Pa, ipak, da li zaista postoji bilo kakvo istraživanje, dokaz koji bi podržao ove preporuke? Smatra se da je pravilnik o unosu vode proizašao iz preporuke Nacionalne akademije medicine iz 1945. godine. Organizacija je savetovala da prosečna osoba konzumira po 1 ml vode za svakoj potrošenoj kaloriji.

Veliko istraživanje autora Hajnca Valtina, nije otkrilo konkretne naučne dokaze koji bi zaključili da je ovo pravilo definitivno tačno.

Autor je zapravo pronašao nekoliko studija koje upozoravaju na potencijalne opasnosti od pridržavanja preporuke „8×8“. Kao prvo, može slučajno izazvati hiponatremiju, stanje u kojem se možete naći usled prekomernog pijenja vode. Drugo, s psihološke strane, može izazvati osećaj krivice kod ljudi koji ne ispunjavaju tu meru.

Dakle, zaista ne postoji jedinstvena preporuka za unos vode. Dok trenutne prehrambene smernice savetuju unos od oko devet šoljica dnevno za žene i 13 šoljica za muškarce, potreba za vodom varira i zavisno o godinama, nivou aktivnosti, pa čak i klimi u kojoj živite.

Dakle, kada je reč o vodi za piće, najbolje je samo pratiti svoj organizam. Pijte kada ste žedni i prestanite kad niste.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hidratacijapreporukevoda
Komentari (0)
Dodaj komentar