Istraživanja pokazala kako odlazak u penziju utiče na demenciju, ovo niste očekivali

Radnici koji odlože odlazak u penziju imaju manje šansi da obole od Alchajmera i drugih oblika demencije za razliku od onih koji posao napuste sa 60, pokazala je nova studija sprovedena na gotovo pola miliona penzionisanih Evropljana.

Studija je uzela u obzir zdravstvene i podatke o penzionom osiguranju od 429.000 penzionera u Francuskoj i stručnjaci su došli do zaključka da je rizik obolevanja od demencije opao sa svakom dodatnom godinom rada preko zakonskog roka za penzionisanje, rekla je Karol Difui, direktor INSERM-a, francuske države agencije koja je sprovela studiju.

Kako prenose mediji, istraživanje je polazna tačka razumevanja kako odlaganje penzionisanja može da štititi od demencije i samo „produžetak“ verovanja medicinskih profesionalaca da intelektualna i fizička aktivnost odlažu mentalno propadanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

demencijapenzija
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Draga iz VA

    Lično sam poznavala zenu koja je nedavno preminula .Radila je do krajnjeg maksimuma da bi iškolovala ćerku jel je rano ostala udovica.Kraj zovota provela u domu kao bolesnikAlcjajmera tako da taj detalj nije tačan

  • Anonimni

    Naručeno istraživanje od strane države.Francuzi traže da idu u prnziju sa 60, umesto sadašnjih 62 godine.

  • Zglobni Skoč

    Od silnog truda da čovek zaboravi koliko se celog života mučio, nekad se i pretera…