Izbegavajte takvu odeću: Ove četiri boje privlače komarce

Bilo da primate goste, jednostavno upijate sunce u svom dvorištu ili sadite novo cveće, ovo ćete leto hteti da date sve od sebe da se zaštitite od od ovih štetočina. Komarci su posebno problematični u ovo doba godine, zahvaljujući kiši i dodatnoj vlažnosti. Osim izbegavanja određenih mirisa i dodavanja repelenata protiv komaraca, možda biste se mogli da se klonite ovih dosadnih insekata ako ne nosite određene boje, prema naučnoj studiji i stručnjacima za štetočine, prenosi Best Life.

1. Crvena

U nedavnoj studiji koju je sproveo Univerzitet  u Vašingtonu, profesor biologije i glavni autor Džefri Rifel objašnjava da sposobnost komaraca da nanjuše ugljen dioksid (što ljudi ne mogu) aktivira njihovo vizualno čulo. ‘Kada namirišu određena jedinjenja, poput ugljen dioksida iz našeg daha, taj miris stimuliše oči da skeniraju određene boje i druge vizualne obrasce, koji su povezani s potencijalnim domaćinom, i krenu prema njima’, rekao je Rifel putem Sci Newsa.

Znoj i temperatura kože takođe ih mogu privući, a budući da CO2 putuje daleko, komarci mogu osetiti domaćina s udaljenosti do šest metara. Crvena je posebno svetla i uočljiva komarcima u kombinaciji s mirisom tela poput znoja ili određenih parfema.

2. Crna

Verovatno znate da nošenje crne boje leti nije preporučljivo jer privlači vrućinu. Međutim, ono što možda ne znate je da je takođe i velika atrakcija za komarce. ‘Komarci koriste svoje oči kako bi locirali svoje domaćine, a tamnije boje ističu se na horizontu tokom sumraka i zore, kada su komarci u najvećoj u potrazi za krvnim obrocima'“, objašnjava Brajan Klejton, izvršni direktor GreenPala.

Dejvid Prajs, direktor tehničkih usluga i saradnik sertifikovanog entomologa u Mosquito Joeu, dodaje da iako komarci zapravo ne vide boje, ‘oni vide kontraste u spektru svetlosti, a crna stvara više kontrasta i apsorbuje više toplote’. Kao i crvena, crna boja ima dužu talasnu dužinu, pa će nakon što pomirišu ugljen dioksid, komarci više gravitirati tim nijansama.

3. Tirkizna

Studija je takođe otkrila da su aegypti komarci – oni koji imaju veću verovatnoću da prenose viruse poput Zike, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) – privučeni tirkiznom bojom zbog dominantne talasne dužine boje. Komarci uvek traže hranjive materije i izvore hrane, a za to koriste sva svoja čula.

‘Određeni mirisi i telesni znakovi poput toplote i vodene pare mogu da podstaknu reakciju komaraca na boju’, objašnjava Džejson MekKauslend, nacionalni tehnički koordinator. Tirkiz stvara siluetu koja pomaže komarcu da prepozna potencijalni obrok čak i kada je domaćin u pokretu, kaže dr. Rodžer Mey, direktor tehničkih operacija u TruGreenu, a prenosi Večernji list.

4. Narandžasta

U intervjuu za Newsweek, Rifel je objasnio da ljudska koža, bez obzira na pigmentaciju, takođe odašilje signal dugih talasnih dužina u crveno-narandžastom rasponu – što je možda razlog zašto su komarci stalno oko nas.

Što se tiče boja koje bi trebalo da nosite, studija je pokazala da zelena, ljubičasta, plava i bela ne privlače komarce. Prajs takođe predlaže nošenje pastelnih boja, jer se te svetle nijanse stapaju s pozadinom mnogih spoljnih okruženja, čineći ih na kraju manje privlačnima. ‘Ako stojite tik uz osobu koja nosi crveno ili narandžasto, mogli bi da ugrizu nju umesto vas’, kaže MekKauslend.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bojekomarciodeća
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Pa koja boja je najbezbednija