Japanci nikad ne telefoniraju u javnom prevozu, a evo i zašto

Oni koji prvi put posećuju Japan nailaze na priličan kulturološki šok, posebno kada je reč o bontonu. Ipak, za to nećete biti kažnjeni, eventualno možda dobijete neki prekoran pogled.

Jedno od mesta gde se obraća pažnja na bonton svakako je i podzemna železnica. U japanskim vozovima nećete videti Japance kako razgovaraju na mobilni telefon. Kako prenosi punkufer.hr za to postoje tri glavna razloga: privatnost, bonton i javni red.

Privatnost: Japanci privatnost shvataju ozbiljno, a to da slušaju tuđe razgovore na javnom mestu kosi se s njihovim odgojem i kulturom. Inače, vožnja u podzemnoj železnici većini onih koje rade stresne poslove predstavlja jedan predah, ti momenti su im dragoceni da se oslobode napetosti.

Javni red: Japanci se ne nameću jedni drugima, što ljudima iz zapadnih kultura može delovati intrigantno. Ali, oni su takvi, jednostavno ne ulaze u interakciju bilo kakve vrste s ljudima koje površno znaju. Oni čak neće intervenisati ni u tuči na javnom mestu, jer njih to “jednostavno ne zanima”, s obzirom da ne poznaju vinovnike tuče.

Bonton: Japanske železnice imaju jasno naznačena pravila ponašanja, koja osim glasnog mobilnog telefona i razgovora, uključuju i zabranu konzumacije hrane i pića – osim vode. Hrana je dopuštena samo na dužim relacijama. Zabranjeno je ostavljanje smeća za sobom, dok su izuzeci kasni noćni vozovi kojima se Japanci vraćaju iz izlaska, kada i onim najpristojinim “popuste kočnice”.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bontonjapan
Komentari (0)
Dodaj komentar