Japanski javni službenik kažnjen jer je tri minuta ranije odlazio na pauzu (video)

Jedan službenik gradskog vodovoda u japanskom gradu Kobeu kažnjen je jer je tri minuta pre predviđenog vremena otišao na pauzu.

Njegovi nadređeni zbog toga su čak sazvali konferenciju za novinare na kojoj su radnikovo ponašanje opisali žalosnim i izvinili se zbog ove situacije.

Oni su otkrili su da je dotični 64-godišnjak istu stvar uradio 26 puta u sedam meseci, piše Japan Inside. Kažnjen je sa nekoliko hiljada jena, a dobio je i ukor.

„Pauza za ručak u našoj firmi počinje tačno u podne i traje do 13 sati. Naš zaposleni je pogrešio jer je napuštao radno mesto nekoliko minuta ranije, čime je prekršio interna pravila firme“, izjavio je predstavnik kompanije.

„Jako je tužno što je došlo do ovakvog kršenja pravila ponašanja. Žao nam je“, poručili su na toj konferenciji predstavnici kompanije.

Radnik je prekršio Zakon o javnim službenicima u kojem piše da su obavezni da strogo budu koncentrisani na posao.

Kultura rada u Japanu može biti pogubna, što je pokazalo više slučajeva. Primer za to je i slučaj Miwe Sado, mlade novinarke koja je umrla od zastoja srca nakon što je odradila 159 prekovremenih sati u roku od mesec dana. Miwa je imala samo 31 godinu.

Zaposleni koji spavaju u javnosti ili u kancelariji smatraju se predanim poslu jer to znači da do maksimuma posvećeni radu.

Osim jake kulture rada, Japan je poznat i po priznavanju grešaka javnih službenika. Tako se u novembru prošle godine železnica iz Tokija izvinila jer je jedan od njihovih vozova sa stanice krenuo 20 sekundi ranije.

Ipak, slučaj službenika u vodovodu dovodi u pitanje napore zemlje da spreči sve više smrtnih slučajeva koje izaziva previše posla, tzv. karoši.

Vlada Japana je o tom pitanju 2016. godina uradila izveštaj koji je pokazao da skoro četvrtina anketa koje su sprovedene u kompanijama pokazuje da radnici rade više od 80 prekovremenih sati mesečno.

Ovaj slučaj zaposlenog koji je tri minuta ranije odlazio na pauzu naveo je Japance da izraze bes na društvenim mrežama, javlja Biznis Insajder.

„Ovo je čisto ludilo, to nije normalno“, poručio je jedan korisnik Tvitera. „Je li ovo neki loš vic? Znači li to da ne smemo ni u WC?“ upitao je drugi.

Korisnici društvenih mreža primetili su i da je neverovatrno da nije u redu otići 3 minuta ranije po hranu, ali je u redu otići na pauzu za cigaretu od 15 minuta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

japanpauza
Komentari (0)
Dodaj komentar