Jedete li često ovu namirnicu? Ona može biti razlog zašto ste umorni

Ako osećate stalan umor, puno razloga može stajati iza toga, a jedan od njih je i hrana, piše N1.

Možda i ne spavate dobro, možda je u pitanju stres. Tu su i hormoni koji mogu ometati miran san, a kako smo i rekli, u pitanju može biti i hrana. Sada je nova studija, čiji su rezultati objavljeni u magazinu Nutrients, potvrdila da jedan od glavnih krivaca za jak osećaj umora može biti upravo procesuirano meso.

Za potrebe studije su autori okupili 20 mladih odraslih osoba kojima su pregledali mikrobiotu u crevima kako bi se videlo koliko utiče na mentalno zdravlje i umor i nivo energije i umor.

Saznali su da je procesuirano meso jedina hrana koja je povezana s promenama u nivoima energije – dolazi do slabog ili jakog mentalnog umora.

„Saznali smo da će osobe koje konzumiraju više procesuiranog mesa reći da osećaju normalni nivo mentalnog umora. Vrlo je izazovno pronaći direktan uzrok između ovako pripremljenog mesa i umora, vezu smo pronašli, ali ne znamo tačno kako takva hrana utiče na umor“, rekao je autor studije dr. Ali Bulani i dodao da smatra da su potrebna dodatna istraživanja.

Svakako će smanjen unos mesnih prerađevina biti dobra odluka za zdravlje, ali je isto tako sasvim normalno ponekad jesti takve proizvode. Istraživanja nisu potvrdila kolika je količina dovoljna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hranaumor
Komentari (0)
Dodaj komentar