Jednu emociju je najteže kontrolisati: Često nismo ni svesni koliko nas ugrožava

Svakog dana doživljavamo niz emocija, neke otvoreno iskazujemo, a neke čuvamo u sebi, potiskujemo. Međutim, kad su u pitanju duboko ukorenjene i skrivene emocije, one mogu tinjati ispod površine, uticati na kvalitet našeg života, odnose, poduhvate.

Prema psihologu Nikol Beurkens, postoji jedna emocija koja može najviše i na duže staze uticati na stanje vašeg uma i način na koji funkcionišete. Na pitanje koju emociju je najteže kontrolisati, doktorka je rekla da je to stid. Za portal MBG objasnila je kako je više puta u svojoj karijeri sretala ljude koji se suočavaju sa „spiralom stida“ i identifikuju s tim osećanjem.

„Mislim da je stid ili sram najteža emocija s kojom se ljudi mogu nositi jer je tako duboko ukorenjena. To je podmukla emocija. Stid je ukorijenjen u toliko mnogo aspekata – kako neko posmatra sebe i osećanja koja ima prema sebi i drugim ljudima, te kako oni doživljavaju stvari koje su im se dogodile“, objasnila je psiholog.

Takođe, stid je teško razumeti koliko ga se i osloboditi. Otpuštanje stida počinje njegovim razumevanjem, odnosno razumevanjem svoje senke. Oksfordski rečnik definiše stid kao „bolan osećaj poniženja ili uznemirenosti izazvan svešću o pogrešnom ili glupom ponašanju“, a vaša senka su u suštini delovi sebe koje odbacujete.

Jedini način da se oslobodite stida jeste da prihvatite sve delove sebe, čak i one koji vam se ne sviđaju. Ovo nije lak zadatak i uključuje mnogo samoprihvatanja, pažnje, njegovanja ljubavi prema sebi. Ali kada počnete da primećujete kako stid upravljati vama, možete identifikovati svoje okidače, ojačati svoj osećaj samopouzdanja pozitivnim afirmacijama i razgovorom sa sobom i s terapeutom.

Svaki put kad poslušate stid, osnažili ste ga. Osvestite se da je ta situacija u kojoj ste osetili sram iza vas, ne dozvolite da vam se negativna sećanja stalno vraćaju. Osim priznanja odgovornosti, važno je da i pri pomisli na situaciju u kojoj osećate stid, podsetite sebe na sve dobre stvari koje ste učinili i zbog kojih možete biti ponosni, prenosi Sensa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

emociježivot
Komentari (0)
Dodaj komentar