Jeste li među njima? Skoro polovina pušača radi istu stvar, tvrdi novo istraživanje

Skoro polovina pušača priznaje da krije svoju naviku od bližnjih, pokazalo je novo istraživanje. Istraživanje sprovedeno na 2.000 pušača pokazalo je da je 43 posto onih koji to kriju koristilo šetnju psa kao izgovor za cigaretu, dok bi više od polovine reklo da moraju da odu načas do prodavnice.

Još 40 posto ponudilo je kao izgovor iznošenje smeća, a dve trećine okrivilo je prijatelja što mirišu na dim. Visokih 91 posto otkrilo je da su krili svoju naviku jer nisu želeli da uznemire svoju bolju polovinu, dok se 46 posto oseća krivo zbog toga.

Portparol LloydsPharmacyja, kompanije koja je sprovela istraživanje, rekao je: „S obzirom na to da je stigma oko pušenja u porastu, nije ni čudo što mnogi pušači žele da sakriju svoju naviku od voljenih osoba. Prestanak pušenja može da bude težak, mnogi su pokušali, ali su ubrzo nakon prestanka ponovno počeli da puše.“

Studija je takođe pokazala da taktike koje koriste tajni pušači da prikriju miris uključuju tuširanje, presvlačenje u drugu odeću i držanje prozora širom otvorenih u autu ili kući. A 44 posto često kupuje dezodorans kako bi prikrilo miris.

Ali, uprkos tome, skoro polovinu je uhvatio neko od koga su to pokušavali da sakriju. Takođe se pokazalo da više od četiri od deset pušača kriju svoju naviku od voljenih zbog sramote, a 51 posto smatra da bi ih osuđivali ako bi iko saznao da puše.

Više od sedam od deset već je ranije pokušalo da ostavi cigarete, ali 83 posto smatra da je to preteško – budući da je prosečni pušač izdržao nešto manje od četiri meseca pre nego što je ponovo zapalio cigaretu.

Prosečan pušač dnevno popuši ukupno devet cigareta, a najmanje tri popuše u tajnosti. Ali, 59 posto pušača planira da prestane u bliskoj budućnosti – pri čemu je štednja novca glavni motiv.

Više od trećine njih (37 posto) učiniće to radi poboljšanja i zaštite zdravlja članova porodice, dok 70 posto želi da to uradi za svoje zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

navikapusacipušenje
Komentari (0)
Dodaj komentar