Jeste li se ikada pitali zašto je petak 13. nesrećan dan? Nećete verovati o čemu se radi

Od današnjeg datuma mnoge ljude prolaze žmarci i smatra se baksuznim, ali postoji li nešto iza tog sujeverja? Kratak odgovor – kao i kod mnogih sujeverja – apsolutno ne. Ipak je to samo još jedan dan u godini. Ali postoje razlozi zbog kojih se datum smatra nesrećnim, a oni su prilično zanimljivi.

Zabluda oko petka 13. ukorenjena je u zapadnu civilizaciju, čak je iznjedrila vrlo uspešan filmski serijal, kao što nesumnjivo znate, ali istina iza toga dolazi od pre hiljadu godina. Vredno je spomenuti da, ako ste zabrinuti za današnji dan, zapravo sledi još jedan petak 13. kasnije ove godine, a jedan je takođe zakazan za oktobar.

Dakle, naše putovanje natrag do porekla sujeverja počinje smrću Isusa Hrista, kojeg je u petak izdao jedan od 13 ljudi koji su bili na njegovoj Poslednjoj večeri – uključujući i njega, očigledno. Zbog toga su se dan petak i broj 13 smatrali baksuznim.

Iako se to moglo dogoditi pre 2000 godina, veza nije bila postavljena sve do 19. veka. Godine 1869. Henri Sutherland Edvards napisao je biografiju slavnog kompozitora Đakoma Rosinija, posebno istaknuvši datum njegove smrti kao značajan.

Edvards je rekao: “On [Rossini] je do poslednjeg dana bio okružen prijateljima punim divljenja; i ako je istina da je, poput mnogih Italijana, petak smatrao nesrećnim danom, a trinaest nesrećnim brojem, neverovatno je da je u petak 13. novembra preminuo.”

Nekoliko je ideja

Postoji takođe dugotrajna ideja da misterija dana dolazi iz 1300-ih kada je francuski kralj Filip IV brutalno mučio i žive spalio gomilu vitezova templara, iako postoje i spekulacije oko toga. Zatim, početkom 20. veka– 1907., kako to biva – napisan je roman koji je zacementirao ovaj datum u svesti ljudi.

Očigledno, zvao se ‘Petak, trinaesti’.

Napisao ga je Tomas W. Loson, a fokusirao se na poslovnog čoveka koji je bio odlučan da izazove probleme i haos tog određenog dana na berzama. Uvodna rečenica knjige glasi: “Petak, 13.; To sam i mislio. Ako je Bob počeo, biće pakao, ali videću šta mogu da uradim.“

Ukratko, nema razloga za brigu oko datuma petka 13. Samo ne dopustite da vam crna mačka pređe put ili da prođete ispod merdevina. Nema razloga za izazivanje sudbine, zar ne?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

petak 13verovanje
Komentari (0)
Dodaj komentar