Kada je u pitanju novac, nikad nije svejedno: Gde je granica između štedljivosti i škrtosti?

Gde je granica kada je novac u pitanju?

U današnjem svetu sve većih troškova i sve striktnijih budžeta, stručnjaci za finansije aktivno dele savete o tome kako postati štedljiviji, smanjiti troškove i izbeći nepotrebne kupovine. Iako se pohvala za štedljivost često čuje, nikad niko ne želi biti označen kao škrtica.

„To je tanka granica. Jasno je da je ‘škrtica’ pogrdan izraz za gotovo svakoga, dok se ‘štedljivost’ smatra vrlinom“, izjavio je Tomas Farli, stručnjak za bonton, prenosi bizlife.rs.

Štedljiv čovek može biti onaj koji može priuštiti prvu klasu, ali se odlučuje za autobus kako bi uštedeo novac. Takav potez, objašnjava Farli, samo pokazuje pažnju prema finansijskim aspektima.

Škrtica, s druge strane, jednostavno odbija da plati svoj deo. Čak i osoba s izobiljem novca može biti škrtica ako odbija trošiti, što često šteti drugima koji moraju platiti umesto nje.

Kako izbeći da vas drugi smatraju škrticom?

Ako vodite računa o svom budžetu i troškovima, to nije problem – stručnjaci za finansije preporučuju strategije „glasnog budžetiranja“. Međutim, ako drugima delujete kao škrtica, verovatno kršite pravila finansijskog bontona.

Evo kako možete izbeći takvu percepciju:

1. Procenite ponašanje ljudi u vašem okruženju kada je u pitanju novac. Ako su vaši prijatelji navikli deliti troškove na jednak način, konstantno insistiranje na preciznom plaćanju može izazvati nelagodu.

2. Budite transparentni o svojim finansijskim granicama. Ako ne možete priuštiti nešto, recite to unapred. Mnogo je bolje postaviti granice s drugima nego izgledati kao škrtica kada dođe vreme plaćanja.

3. Nemojte osuđivati druge zbog njihovih finansijskih izbora. Svi imamo različite budžete i prioritete. Važno je poštovati tu raznolikost i izbegavati osuđivanje drugih zbog načina na koji troše svoj novac.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

novacsavetškrtostsrećaštednjatrikživot
Komentari (0)
Dodaj komentar