Kafa na prazan želudac, nedostatak sna, sedenje: evo kako sve ovo ugrožava naše zdravlje

Zdrav način života postao je luksuz koji u užurbanoj svakodnevnici tek retki mogu da priušte. Kvalitetan doručak, zdrave namirnice, svakodnevno vežbanje samo su neke stvari na kojima treba insistirati kako bi živeli zdravije. Međutim, i pored svog truda, mnogi istovremeno nesvesno rade stvari koje i te kako mogu narušiti zdravlje.

Evo o čemu je reč.

Ne mažete se redovno kremom sa zaštitnim faktorom

Za vreme letnjih meseci to se podrazumeva, ali mnogi zaboravljaju da bi se od UV zračenja trebalo zaštititi i u ostalim, čak i zimskim mesecima. Redovno mazanje kremama zaštitnog faktora od 15 i više, može smanjiti rizik od melanoma za čak 50 posto. Ultraljubičasti zraci su svuda – prodiru kroz stakla automobila, prozore kancelarija i stanova, čak i kada pada kiša i kada je oblačno. Treba se zaštiti čak i ako idete na skijanje, klizanje, planinarenje, šetnju, preporučuje dermatolog Lili Talakoub, a prenosi HufPost.

Pijete kafu na prazan želudac

Studije su pokazale da je kofein dobar za podsticanje metabolizma, smanjenje rizika od nastanka dijabetesa, ali i smanjenje opasnost od prerane smrti. Ali to ne znači da je jutarnja šoljica kafe na prazan želudac dobar izbor. Nutricionistica Eliza Sevidž objašnjava da tokom noći možemo dehidrirati, posebno za vreme zimskih meseci i pod utecajem grejanja tokom noći. Ispijanje kafe na prazan želudac samo će pogoršati stanje dehidracije pa je ujutro potrebno na prazan želudac prvo popiti vodu, savetuje Sevidžova.

Stalno sedite

Način života koji podrazumeva stalno sedenje danas je gotovo uobičajen, ali krije mnoge opasnosti po zdravlje poput pojačanog rizika od nastanka dijabetesa, krvnih ugrušaka, nedostatka koncentracije i pada produktivnosti. Ne morate trčati maratone, ali i „trikovi“ poput onih da parkirate svoje vozilo malo dalje od ulaza, ustanete kada su na primer reklame na televiziji i slični mogu imati pozitivne uticaje na prevenciju vašeg zdravlja.

Nedostatak sna

Poremećaji sna vrlo su česta pojava i nekvalitetan ili nedostatak sna može uzrokovati brojne zdravstvene probleme poput viskog pritiska, dijabetesa, srčanih oboljenja, gojaznosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kafanezdravosan
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    super