Kako da brzo i lako oljuštite paradajz za kuvanje: 3 jednostavna trika koji štede vreme i živce

Paradajz nije tako lako oljuštiti i pripremiti ga za termičku obradu. Da biste što lakše skinuli kožicu sa svežeg paradajza, isprobajte proverene trikove koji štede vreme i živce.

1. „Masaža“ nožem

Tupom stranom noža pređite preko celog ploda paradajza. Ne pritiskajte previše jako, kako se paradajz ne bi raspao. Potom zasecite kožu i povucite rukom – videćete da se koža lako odvaja od sočnog dela ploda.

2. Vrela voda

Cele plodove paradajza na kratko spustite u vrelu vodu. Opet zasecite deo pokožice i povucite – pokožica će otpasti u nekoliko komada.

Možete, takođe, i da pre nego što spustite paradajz u vrelu vodu nožem zasečete donji deo ploda, suprotno od peteljke, tako da napravite krstić. Kad spustite paradajz u vrelu vodu, vrhovi zasečenih delova će se uvrnuti, pa je potrebno samo da paradajz izvadite iz vode, povučete pokožicu i u četiri poteza dobićete oljušten paradajz.

3. Temperaturni šok

Dobro operite paradajz, pa ga spustite u kesu i stavite u zamrzivač. Ostavite paradajz u zamrzivaču koliko je potrebno da se zaledi. Potom ga izvadite iz kese, ostavite da odstoji desetak minuta na sobnoj temperaturi i lagano povucite pokožicu – spašće bez po muke.

(Telegraf.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

domljustenjeparadajzsavettrikzimnica
Komentari (0)
Dodaj komentar