Kako da prepoznate da li vas neka osoba samo iskorišćava: Odaje je jednostavan manipulativan trik

Verovatno ste se susreli sa prijateljem koji vam stalno pričaju o sebi svojim problemima, a vas nikada ne pitaju kako ste. Želite da budete tu i da pomognete, ali uviđate da ta osoba nije nikada tu za vas.

Ovo su 7 znakova koji ukazuju da ste u društvu egocentrične sobe koja je energetski „vampir“, piše Siddharth Das.

1. OČEKUJE SE DA SLUŠATE, A NE DA DELITE – Ako vaš prijatelj očekuje da ga slušate 20 minuta uzastopno, onda bi i vama trebalo da dozvolite da se izjasnite.

2. ONI PRIČAJU SAMO PREMA SVOJOJ DOSTUPNOSTI – Ako žele da se vaš ceo raspored vrti oko njih, to nije fer. Kada imate planove, oni vas spotaknu krivicom.

3. UVEK IM ČINITE USLUGE – Ako vas prijatelj šalje na zadatke kao da ste njihov pripravnik, vreme je da preispitate odnos. Ne može biti jednostrano.

4. JAVLJAJU SE SAMO KAD IM TREBA POMOĆ – bilo da se radi o pozajmljivanju novca ili savetima o karijeri, bez šta da ponude za uzvrat (ali nikada ne razgovaraju sa vama redovno tokom cele godine) — to je sumnjivo.

5. TROŠITE NOVAC NA NJIH – oni nikada ne nude da plate bilo šta, i ne odgovaraju na vaše zahteve za plaćanje.

6. KORISTE VAS ISKLJUČIVO ZA LIČNI NAPREDAK – bilo da to znači da steknu popularnost u određenom društvenom krugu ili u radnom okruženju. Manipulativni ljudi će zadržati „prijatelje“ samo da bi se popeli na vrh.

7. BEZ INTERESA ZA VAŠ LIČNI ŽIVOT – nikada ne pitaju kako ste, ne pokazuju interesovanje za vaš život, a žele samo da pričaju o sebi, piše Sensa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

iskoriscavanjemanipulacijasignaliživotznaci
Komentari (0)
Dodaj komentar