Kako da prepoznate lažova: Pet nervoznih navika ih nepogrešivo odaju

Terapeuti i analitičari govora tela navode ključne živčane navike koje mogu da pomognu da shvatite da vas neko laže.

Ovih pet nervoznih navika odaju lažova, prema terapeutima:

1. Oči su im „prevrtljive“

Nečije oči mogu puno reći, posebno kada lažu.

– Kada osoba laže, mozak se ubrzano trudi da pokušava da shvati kako pojedinca provesti kroz situaciju, a da ga ne uhvate – kaže Kolin Vener, američka terapeutkinja i savetnica.

Oči se ne pomiču pravolinijski, već „jure“ okolo dok mozak obrađuje informacije. To se zove „mikropomeranje“ i događa se podsvesno, u pokušaju da se izbegne otkrivanje.

Lažov takođe može da pomera pogled od sagovornika.

2. Glas im se menja

Još jedna nevoljna reakcija na nervozu koja se može dogoditi kada neko laže je promena glasa. Vener primećuje da je to često okarakterisano neobičnim porastom ili padom vokalnog tona.

– Napetost u glasu javlja se kada pokušavate da ne budete uhvaćeni. Visina, glasnost ili oba mogu da dožive promenu – kaže ona. Takođe je moguće videti promene u načinu na koji osoba govori, poput mucanja, oklevanja ili prebrzog govora.

Nečija usta takođe mogu postati suva ili napeta, kao da suzdržava laž, a možete primetiti i da diše pliće nego inače. Sve je to posledica stresa izazvanog laganjem.

3. Krijuruke

Ako mislite da neko vara, pogledajte njegove ruke, ako ih možete pronaći.

– Neko ko laže može stisnuti ruke u šake, staviti ruke u džepove ili prekrstiti ruke – kaže američka terapeutkinja Đina Mari Đarino. Svako od ovih ponašanja ukazuje na napetost u telu i takođe može biti nesvesna metoda zaštite ili zatvaranja, zbog neprijatnosti koju uzrokuje stres od laganja.

4. Vrpolje se

Verovatno ste primetili da ste skloni da se vrpoljite kada ste u stresnoj situaciji, kao što je kratki rok na radnom projektu ili čekanje na početak važnog intervjua. Ista stvar se događa s laganjem.

– Kad pojedinci lažu, često imaju problema s mirovanjem i mogu se nervozno vrpoljiti – kaže savetnica Heder Vilson.

To bi moglo da se manifestuje u lupkanju nogama, pomeranju na stolici ili sedištu ili čak koračanju napred-nazad. Opet, takvo ponašanje je posledica osećaja teskobe zbog toga što će biti uhvaćeni, primećuje Vilson.

5. Odstupaju od svog osnovnog ponašanja

Nervozna navika za jednu osobu može biti normalno ponašanje za drugu. Zato je važno razumeti kako se neko obično ponaša kako bismo bolje uočili laži.

– Prevaru otkrivate čitajući koliko je neko daleko od normalnog, zato morate znati što je normalno – kaže Peti Vud, stručnjakinja za govor tela. Na primer, mogli biste da pomislite da svi lažljivci zastanu pre nego što progovore i ne uspostavljaju kontakt očima, ali iskren i introvertiran pojedinac može to učiniti najnormalnije.

Dakle, morate znati da li je neko introvertan ili ekstrovertan i šta su njegova osnovna ponašanja. Svaka navika koja odstupa od toga, posebno na jedan od gore navedenih načina, mogla bi da bude znak nepoštenja, prenosi 24satahr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

laganjelažov
Komentari (0)
Dodaj komentar