Kako s problematičnim ljudima (2)

Neki ljudi su nam "teški", problematični za komunikaciju i za odnose. Nekako ih još i podnosimo ako se retko viđamo s njima, mada nije nemoguće da nas nezgodnom osobinom čak i neznanac "izbaci iz takta", ali ako ih redovno viđamo, problematičan odnos bi nekako valjalo rešiti, a najefikasnije i najbrže je ako pokušamo da promenimo način na koji reagujemo na to što nas kod te osobe nervira.
Možete pokušati da zamislite da ste vi ta problematična osoba, sa svim njenim osobinama, i dobrim i lošim. Kako stvari izgledaju iz njene perspektive? Često nam kod nekoga smeta već to što se drugačije ponaša, drugačije rezonuje, ima drugačiji pogled na svet od nas – vrlo je česta situacija da osoba koju smatramo teškom nas smatra teškim. Onda kada razumete zašto se neko ponaša tako kako se ponaša, lakše je ne iznervirati se. Recimo, vaša prijateljica vas nikada stvarno ne sasluša, uvek počne da priča o sebi. Moguće je da je takva jer čezne za pažnjom koju ne dobija u dovoljnoj količini. Tu bi mogla da pomogne nežnost s vaše strane – zagrlite je svaki put kad je vidite, i neko vreme je držite tako. Nakon što se to nekoliko puta ponovi, ona bi mogla da postane toplija, otvorenija i da samoinicijativno počne da vam postavlja pitanja o vama, i pažljivo sluša šta imate da kažete.
Pažljivo odaberite svoj pristup. Čest je savet da s nekim temeljno porazgovarate o problemu, ali takva vrsta razgovora uglavnom pomaže samo ako se radi o osobi s kojom ste zaista bliski i s kojom se redovno viđate (muž, dugogodišnja prijateljica, koleginica koju znate godinama…). Najčešće nije vredno rasprave ako tu tešku osobu viđate jednom mesečno. Ili, ako znate da se s tom osobom ne može razgovarati, jer se ponaša u "na jedno uvo uđe, na drugo izađe" stilu, ili ako znate da bi pokušaj razgovora bio shvaćen na pogrešan način i samo doveo do svađe, a ništa ne bi rešio. Kako znati da li bi razgovor u tom konkretnom slučaju pomogao? Nema stopostotne garancije, ali je dobra ideja prvo zamisliti koja bi bila najgora moguća posledica razgovora, i da li bi nakon toga vaš odnos s tom osobom opstao. Ako ste sigurni da bi opstao, pokušajte s razgovorom. Ukoliko niste sigurne, pokušajte s nekim drugim metodom, koji manje liči na konfrontaciju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pristupproblematicni ljudizene
Komentari (0)
Dodaj komentar