Kako se pravilno pale sveće u crkvi: Jednu stvar nikako ne smete raditi

Pre nego što u crkvi zapalimo sveću, potrebno je da se prekrstimo, celivamo je i namenimo za koga je palimo, savetuje Slobodan Nikolić, hroničar i kolekcionar iz Kruševca.

Često vernici pitaju gde se pale sveće za „žive“, a gde za „mrtve“. To pitanje Crkva je odredila rečima „Svi su živi i svi su jedno u Hristu Isusu“. To znači da nema razlike gde ćemo paliti sveće za zdravlje i spasenje, a gde za upokojene, jer nema mrtvih u Gospodu.

– Uobičajeno je, i to nije pogrešna praksa, da se na gornjim čiracima pali za zdravlje i spasenje bližnjih, a na onim donjim za pokoj duša – objašnjava Nikolić.

Preporuka je da se uzimaju sveće od čistog voska. Bolje je upaliti jednu voštanicu za sve, nego više parafinskih sveća za svakog za koga se molimo.

– Najbolje je sveće paliti pre ili posle bogosluženja, da se hodanjem kroz hram ne bi ometala služba i pažnja vernika – navodi Slobodan Nikolić u priređenom priručniku „Pravoslavne pouke“. – Ako se na bogosluženje zakasni, treba sačekati da se ono završi, a nikako paliti dok ono traje. Posebno je velika greška to učiniti u hramovima gde su svećnjaci napred, ispred Carskih dveri. Taj prostor je rezervisan samo za sveštenoslužitelje.

Sveću namenjujemo rečima i to za žive: „Ovu sveću za zdravlje i spasenje moga brata, Gospode, pomiluj i spasi“ ili za mrtve „Ovu sveću za pokoj duše moga oca…“. Sveće se nikada ne pale za Gospoda, Presvetu Bogorodicu i svetitelje, kako je to negde potpuno pogrešan običaj.

(S.Babović, Novosti.rs)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

crkvapaljenjesveća
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Plisken

    Sve ekspert do eksperta i vernik do vernika…

  • Miroslav

    Koriste se isključivo sveće od VOSKA. Druge ne treba koristiti,jer se prave od odpada (đubreta) i ne bi smele da se koriste za žrtvu koja se prinosi Gospodu Nekada je onaj koji je koristio sveću od neprikladnog materijala odlučivao od pričešća. Danas niko za to ne mari,ali jedno je sigurno svi će mo dati odgovor i oko toga. Svako dobro od Gospoda svima

  • Realna

    Nikada svecu ne palite od svece koju je neko namenio svojima jer samo preuzinate tu namenu, vec svecu palite svojim upalacem ili sibicom.