Kako stati na kraj ogovaranju i spletkama: Sokrat je imao genijalan trik, samo postavite ova 3 pitanja

Samo genije poput Sokrata može da smisli ovako nešto

Naime, u staroj Grčkoj, Sokrat je imao reputaciju mudrog čoveka vrednog poštovanja.  Iz ove priče ćete jasno videte kako da testirate nekoga da li ogovara ili ne.

Do ovog velikog filozofa jednom je došao njegov poznanik i rekao – Znaš li šta sam upravo čuo o tvom prijatelju?

– Stani malo – odgovorio je Sokrat. – Pre nego kažeš to što želiš, to mora da prođe jedan mali test. Zove se Trostruki filter za ogovaranje.

– Trostruki filter?

– Tako je – Sokrat je nastavio – pre nego što razgovaraš sa mnom o mom prijatelju, bila bi dobra ideja da na trenutak filtriraš ono šta ćeš reći. Zato sam ga nazvao test trostrukog filtera. Prvi filter je istina. Da li si apsolutno siguran da je ono što nameravaš da mi kažeš istina?

– Ne – čovek je rekao – Zapravo sam tek čuo o tome i…

– U redu – rekao je Sokrat i nastavio – Dakle, ne znaš da li je to istina ili ne. Sada ćemo primeniti drugi filter, filter dobrote. Da li je to što si želeo da mi kažeš o mom prijatelju nešto dobro?

– Ne, naprotiv!

– Dakle – Sokrat je nastavio – Želiš mi reći nešto loše o njemu, ali nisi siguran da je to istina, ali to i dalje može proći test, jer je ostao još jedan filter, filter korisnosti. Da li će to što želiš da mi kažeš o mom prijatelju biti korisno za mene?

– Ne, ne baš.

– Pa – zaključio je Sokrat – ako to što želiš da mi kažeš nije ni istinito, ni dobro ni korisno, zašto bih onda to ja uopšte želeo da čujem?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ogovaranjesokratspletkarenjetestživot
Komentari (10)
Dodaj komentar
  • Paja

    I tako Sokrat nikad nije saznao da mu prijatelj spava sa ženom😄

  • Dd

    Baš ste mnogo „pametni“. Suština nije niti u Sokratu niti u reči „filter“. Suština je u tome da je jedan mudri čovek zapušio usta nekom zlonamernom čoveku, čak ni ne saslušavši šta je ovaj imao da kaže. A naravoučenije je da ne slušamo neproverene gluposti od nekoga, bez obzira bio nam on prijatelj ili ne!

  • Anonimni

    Uvek je bilo i biće onih koji pričaju samo da bi pričali,a istina tu izgleda ne igra nikakvu ulogu.Tako je sa ljudima,tako i u medijima(jer i njih uređuju ljudi)

  • Anonimni

    I tako su nastali mediji da nam govore neistinu, koja niti je dobra niti korisna za nas.

  • Anonimni

    NA OVAKAV TEKST MISLIM DA SE SOKRAT PREVRCE U GROBU ILI PESKU…SVEJEDNO JE.PREVRCE SE..

    • OliM

      Apsolutno se prevrće! Ovo veze nema sa Sokratom!

  • Zozo i Anonimni

    Ne mogu da verujem kako ste ovo razumeli i kako razmišljate! Je li moguće da ste pomislili da se radi bukvalno o filterima?!

  • Jelena

    Da li je moguce da mislite da se radi o danasnjem filteru?! Misli se na proveru necega, filtriranje podataka…ne mogu da verujem.

  • Zozo

    filter uto vreme nije postojao

  • Anonimni

    u to vreme nisu znali sta je filter