Kakvo otkriće! Naučnici pronašli do sada najveću crnu rupu

Moćna i velika!

Astronomi očigledno nisu završili s otkrivanjem velikih crnih rupa ove godine jer je Kianusch Mehrgan s kolegama s Instituta Max Planck pronašao dosad najveću crnu rupu.

Crna rupa se nalazi u centru galaksije Holm 15A koja je udaljena 700 miliona svetlosnih godina. Ova crna rupa je više nego dvostruko veća od prethodne veličinom rekordne crne rupe. Ima 40 milijardi puta veću masu od Sunca i 10.000 puta veću masu od crne rupe u srcu Mlečnog puta.

Tim astronoma je primetio crnu rupu korišćenjem teleskopa, a podaci opservatorija u Čileu im je pomogao da detaljno mapiraju strukturu crne rupe Holm 15A te da obave simulacije kako bi objasnili formaciju galaksije i njen centar.

Crna rupa je toliko moćna i velika da je progutala najbliže zvezde ili ih odbacila prema ivici galaksije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

crna rupa
Komentari (7)
Dodaj komentar
  • drag1c

    Skoro su objavljene slike crne rupe, dokazani gravitacioni talasi sudarom sve crne rupe. Kako je moguće da kažete da ne postoje? To što se zove crna rupa, ne znači da je crna i da je rupa. To je samo naziv za zvezdu koja ima ogromnu gustinu naspram zapremine, pa time zakrivljuje prostor i vreme oko sebe. Vrlo prosto. Zapravo, crne rupe su najednostavnija tela svemira.

  • Anonimni

    Predlažem da se Crna rupa nazove po našoj zemlji – Srbija.

  • Ska

    Da li bi ste mi u komentaru poslali naučne radove koje su vas ubedili da crne rupe ne postoje?

  • bambi

    Odmah da razjasnimo stvar. Crne rupe ne postoje. To je bio jedan od pokusaja da se objasni anomalija u gravitacionom polju, jedan od nacina da se resi misterije tamne materije i tamne energije, nacin da se razresi divergentnost u pojedinim clanovima koji se javljaju u formulama itd. Kao sto su crne rupe sveopski promasaj slican eteru, tako je i Veliki prasak takva budalastina da jos kada sam bio klinac primetio sam da su mnoge stvari totalno kretenske. Ono sto je kod modernih naucnika inace prepoznatljivo to je da im je potrebno puno puno vremena pa skoro nekoliko generacija, da bi se manuli nekih glupih pokusaja. Jedan od razloga je sto bi time potkopali onsovne gradijente svojih radova koje su publikovali tako sto im je recenzent bio kojekakvi nadoumni naucnik slicnog profila. To je najveci problem danas u nauci. Ne treba se sramotiti ako se pocetne ideje pokazu kao pogresne vec treba ici dalje. Nauka trenutno stagnira u mestu i tu i tamo se takve gluposti pojave da se coveku zeludac okrene za 361 stepen. Setite se samo rada gde su dokazali da su konstatovali vecu brzinu od brzine svetlosti u vakuumu. Astrofizickarska razmatranja su tek sklona svakakvim glupostima, razna objasnjenja kako je svemir nastao, kako su se razvijale zvezde, planete, galaksije. Ponekad po svojoj promasenosti prebacuju i vernike sa sada njihovim objasnjenjima Pocev od Nojeve barke preko incesta dece Adama i Eve. Nema danas, barem ne zadnjih sto godina, takvog genija i uma kakvog ga je svet nekada imao. Jedan Leonardo da Vinci koliko je imao u dupetu toliko svi danasnji naucnici skupa nemaju u glavi.

    • Crne rupe postoje, izrazujte malo sta pricate ljudi

      ”Gde ima puno galame, tu nema pravog znanja.” – Leonardo da Vinci Pa ti to shvati kako zelis 😀

      • bambi

        Na tvoju zalost Crne rupe postoje samo u vasim tvrdoglavim glavama. Vala ste dosta i galamili ovih zadnjih 30 godina. Upravo ste ovu izreku i imali u podsvesti svo vreme ali je ocigledno niste shvatili. Da je sav novac koji ste procerdali na sve vase promasaje lececi vase komplekse nize vrste ostavljen za nabavljanje hrane i lekova za svu bolesnu decu koja umiru i od gladi i od najtezih bolesti na svetu, vecu korist bi ovo covecanstvo imalo. Najveci vas problem je u tome sto ste procerdali vasu mladost buljeci u knjizurine pa ste sad u zrelom dobu reseni da se doooobro oparite grabeci i kidajuci od drugih. Najobicniji inzenjer je po intelektu i sposobnostima, po kreativnoscu i produktivnoscu iznad nabudzenog i iskopleksiranog naucnika, koji kao parazit levitira i ispucava se sa kojekakvim teorija koje su nalik Andersenovim bajkama dok drustvo treba da gine radeci da bi vas izdrzavalo.

    • Propala astrofizičarka

      O hvala ti što si se ti našao ovde da spasiš svet od svih nas manipulativnih i lažljivih astrofizičara koji svakodnevno punimo ljudima glave glupostima o tamo nekim objektima koji uopšte ni ne postoje, koji nisu sasvim slučajno jedan od načina kako zvezda završava svoj život. P.S. Mogao bi da prestaneš da glumiš da Viničijevu guzicu i da pročitaš po neku knjigu.