Konačno rešena misterija: Evo zbog čega muškarci ne razumeju šta im žene govore!

Čak i u najboljim vezama postoje situacije u kojima muškarci nemaju pojma šta im žene zaista poručuju. I ovo nervira ne samo dame, već i pripadnike jačeg pola jer oni smatraju da su često neopravdano proglašeni krivim, a da ništa loše nisu uradili.

Ljubav je pojam koji nije lako objasniti, jer pod njih podrazumevamo mnogo vrsta različitih ljubavi, koje uključuju i različite nijanse osećanja. Žene te sitne razlike itekako mogu da prepoznaju i često se ljute ako primete da muškarac uopšte ne razume o čemu žena priča kad govori o ljubavi, kaže Kodi Komers, profesor eksperimentalne psihologije na Oksfordu.

On napominje da su razlike prirodne i da bi žene trebale da ih razumeju, jer proizlaze iz prirode našeg razmišljanja.

“Na primer, žene cene putovanje, a muškarci su više usmereni na sam cilj. Oni stvari procenjuju prvenstveno po tome mogu da li one mogu da im pomognu da postignu ono što žele u životu. Dakle, gledaju da li stvari imaju neku funkcionalnu vrednost, i što je ona veća, više će ceniti to što im se pruža”, objašnjava Komers.

Ipak, ljubav u principu, ne možemo procenjivati s obzirom na ciljeve. U ljubavi nema cilja ili mogućnosti da osvojite više bodova i prvo mesto, pa je to verovatno i razlog zbog kojeg žene na takvo razmišljanje ne gledaju blagonaklono.

„Do nesporazuma najčešće dolazi zato što muškarci partnerku ili suprugu vole zbog onoga što ona može da učini za njih. Ljubav muškarca, na primer, može da proizilazi iz činjenice da ženu vidi kao idealnu za osnivanje porodice, ili procenjuje da može da bude dobar oslonac tokom njegove karijere. To ne znači da je muškarcima nečija “upotrebna vrednost” jedina inspiracija za ljubav, ali je vrlo važna. A to baš nije osnova za romantičnu vezu, jer kad se situacija promeni, menjaju se i uloge, kao i ‘”korisnost” druge osobe za ostvarenje određenih ciljeva, pa muškarac lakše izlazi iz veze“, tvrdi Komers.

Druga vrsta ljubavi, koja se temelji na onome što druga osoba jeste (a ne samo na onome što može da uradi za nas) muškom mozgu može da bude teret. Zbog toga će muškarci teško odgovoriti na pitanje zašto nekoga vole. Oni opisuju funkciju te osobe, kao alat koji je njima koristan, što ne odgovara onome što žene priželjkuju i očekuju, navodi Komers.

Naravno, nisu svi muškarci isti, ali ako naiđete na jednog takvog, dobro rešenje je imati na umu da “samo” ljubav u odnosu s njima jednostavno nije dovoljan temelj za srećnu vezu, i da morate da razmislite da li možete da budete odgovor na muškarčeve potrebe. Odnosno, alat za postizanje njegovih ciljeva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

muško-ženski odnosisavetsvađa
Komentari (0)
Dodaj komentar