Konačno REŠENA nedoumica: Zašto ne smete na porođaj sa nalakiranim noktima?

Glavno pravilo kad je u pitanju porođaj jeste da ne smete doći s nalakiranim noktima. Mišljenja su po ovom pitanju podeljena, pa jedni smatraju da je sasvim u redu tražiti tako nešto od porodilja, dok drugi misle da lak ni na koji način ne šteti ni bebi, ali ni trudnici. Međutim, šta je prava istina? Zbog čega je zabranjeno da na porođaju imate lak na noktima?

Naime, pravilo da trudnica ne dolazi na porođaj s nalakiranim noktima, zapravo, ima veze s njenim zdravljem i bezbednošću. Doktori zabranjuju lak na noktima iz jednog veoma važnog razloga – preko boje noktiju se može videti mnogo toga, od različitih promena u telu porodilje, do komplikacija nakon porođaja, što doktorima predstavlja prvi znak da sa porodiljom nešto nije u redu.

Promene na noktima koje se mogu primetiti tokom porođaja važne su lekarima kako bi na vreme otkrili moguće komplikacije. Kada su nokti porodilje bezbojni i prirodno ružičasti, sve je u redu. Ali, ukoliko dođe do promene u boji, te postanu beli, žuti ili modri – to pokazuje nedostatak kiseonika u organizmu, što je veoma opasno tokom porođaja.

Upravo zato je važno da nokti porodilje ne budu namazani, kako bi se ovakav problem na vreme otkrio, što može biti presudno po zdravlje trudnice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

nedoumicanoktitrudnica
Komentari (0)
Dodaj komentar