Kopao zlato, pa nabasao na nešto što nije očekivao

Mumificirano mladunče vuka koje je pronađeno u severnoj Kanadi živelo je pre 56.000 godina, utvrdili su naučnici.

Bilo je skriveno u ledu desetinama hiljada godina, a pronašao ga je kopač zlata u blizini grada Doson na teritoriju Jukona 2016. godine, prenosi Jutarnji list.

Žensko mladunče u međuvremenu su meštani iz naroda Trondek Hvehin nazvali žo, što znači vuk.

Naučnici tvrde da je vučica, čiji su krzno i zubi ostali netaknuti, najkompletnija mumija vuka ikada pronađena.

„Ona je praktično netaknuta, nedostaju joj samo oči, rekla je Džuli Mičen, paleontolog i profesor anatomije na Univerzitetu „De Muan“ u Ajovi, za naučni portal Eurek alert.

Uz pomoć različitih tehnika tim je uspeo da utvrdi mnoge aspekte života vučice, od njene starosti do ishrane, ali i verovatnog uzroka smrti.

Saznanja su objavljena u listu „Karent biolodži“ i pokazuju da su se vučica i njena majka hranile iz vodenih resursa, uključujući ribu poput lososa.

Upoređivanjem podataka vučjeg DNK i analize njene zubne gleđi otkriveno je da je verovatno živela i uginula pre 56.000 ili 57.000 godina. Rendgenski snimci pokazuju da je mladunče bilo staro između šest i osam nedelja.

„Mislimo da je bila u svojoj jazbini i da je nastupila trenutna smrt zbog urušavanja jazbine“, smatra profesorka Mičen. „Naši podaci govore da nije bila gladna i da je bila stara oko sedam nedelja kada je uginula, tako da se osećamo malo bolje kada znamo da siroto mladunče nije patilo predugo“, zaključila je ona.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

vukzlato
Komentari (0)
Dodaj komentar