Krvarila je između ciklusa, a lekari tvrdili da joj nije ništa: Ubrzo je saznala tešku dijagnozu

Lijen Šilds iz Norfolka podelila je svoju potresnu priču o bolesti – koju nikako nije mogla da otkrije.

Ova mlada devojka osećala je mesecima bol i pritisak u stomaku, a mislila je da je problem u gasovima. Stvari su postale ozbiljnije i zabrinula se onda kada je počela da krvari i između ciklusa, ali nakon samo nekoliko pretraga lekari su rekli da je to posledica promene kontracepcionih pilula.

Sedam meseci Lijen je krvarila, a onda je odlučila da uradi detaljne analize jer je prestala da veruje u navedenu dijagnozu. U oktobru 2020. saznala je teške vesti – ima rak grlića maternice koji je veliki sedam centimetara.

Nakon nekoliko meseci lečenja i hemoterapije, saznala je još jednu tešku vesti – ušla je u ranu menopauzu i nikada neće moći da ima decu. Cela situacija je toliko iscrpela Lijen da je, kako kaže, razmišljala i o samoubistvu. Ne može sama sebi da oprosti što nije otišla odmah na preglede, odnosno PAPA test kojim bi otkrila da nešto nije uredu.

Sada upozorava druge žene da nikako ne zanemaruju svoje zdravlje i da ne odlažu PAPA test kao i redovan ginekološki pregled.

„Uvek sam mislila da mi to nije potrebno, da me bolest ne može pogoditi jer sam mlada, a onda kad saznaš ovakvo što, gorko zažališ što nisi otišao. Ono što mi se događalo poslednjih nekoliko meseci ne bih poželela ni najgorem neprijatelju.“

„Ako želite da imate decu obavezno urade analize da vam se ne bi dogodilo ono što je meni. Imam 29 godina, a prolazim kroz menopauzu“, rekla je za Lijen The Sun.

Minimalna starost nakon koje žene u Velikoj Britaniji dobijaju poziv od ministarstva zdravlja za PAPA test je 25 godina, a od tada bi na svake tri godine trebalo da ga ponove. Lijen je, nažalost, dva poziva ignorisala.

„Nisam to uradila jer mi je bilo neprijatno da neko drugi gleda moje intimne delove. Mislila sam da neću dobiti rak i da mi pregled nije potreban.“

Mnogo ljudi misli da bi se kod ovako teške bolesti javili razni simptomi, ali u njenom slučaju nije bilo ničega osim neobičnog osećaja u stomaku, poput nadutosti od gasova. „I dalje sam radila i osećala se relativno normalno. Mislila sam da je sve posledica kontracepcionih pilula. Kada su krvarenja postala jača otišla sam kod lekara i saznala pravu dijagnozu.“

Lijen se trenutno oporavlja, a u aprilu je čekaju CT i magnetna rezonanca, koji će otkriti je da li je njeno lečenje uspelo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolestdevojkadijagnozalečenjerak
Komentari (0)
Dodaj komentar