Laganje da biste nešto dobili

Jedan od najčešćih razloga za laganje je taj da biste nešto dobili. Ono što se na to nadoveže neretko bude i da sami pred sobom opravdavate tu laž, jer znate da u principu nije u redu lagati – a kad krenete pred samom/samim sobom da smišljate izgovore zbog čega je vaš postupak ipak u redu, onda je vrlo verovatno da nije trebalo tako da postupite.
Recimo, javite na posao da vas je, izgleda, uhvatio virus i da nećete moći da dođete (danas se to nešto ređe radi, jer se ljudi toliko boje otkaza da i bolesni dolaze na posao). Ili, budete uhvaćeni u prebrzoj vožnji, pa slažete da vam je merač brzine u kvaru. Ili već nešto te vrste – svako je bar nekad izgovorio takvu laž.
Jedan od problema s ovom vrstom laži je što uopšte nije nemoguće da u njoj budete uhvaćeni. A onda su, najčešće, posledice znatno gore nego da ste odmah priznali istinu. Pored toga, ako se često služite ovom vrstom laži, vremenom sve više delujete kao osoba koja ne bira sredstva kako bi došla do cilja, a takve osobe malo ko voli, i malo ko im veruje.
Sasvim je moguće da racionalizacijom dođete do toga da je ta laž zapravo bila u redu. Na primer, vredno ste radili i stvarno zaslužili da se taj dan odmorite. Ili, na putu ionako nikog nije bilo, pa je prebrza vožnja bila sasvim u redu. Međutim, kad se o navedenim primerima radi, stvari baš i nisu takve: ukoliko bi svako izostajao s posla onda kada to poželi, teško da bi nešto moglo da bude urađeno, što znači da bi i firma vremenom propala, a makar put i delovao pusto, zaista ne možete da znate kada bi neko mogao da istrči, što znači da prebrzom vožnjom redovno rizikujete da nekog (moguće i sebe) smestite u bolnicu ili ubijete – da li zaista želite da se tako nešto desi? Bolje je biti iskren i ne pokušavati da racionalizacijom opravdavate laži.
Dobra je ideja razmisliti o tome kako da iskrenošću ipak dobijete ono što želite. Recimo, da zamolite za slobodan dan i obećate da ćete to nadoknaditi radom u subotu (ako inače ne radite subotom), ili time što ćete sledeće nedelje duže ostajati na poslu. Ili, da priznate da su vam misli odlutale tokom vožnje pa ste ubrzali, i izvinite se zbog toga – sasvim je moguće da nakon takvog priznanja dobijete upozorenje umesto kazne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

koristlažziveti zivot
Komentari (0)
Dodaj komentar