Malo ko zna pravi razlog: Evo zašto se posti sredom i petkom

U davnoj prošlosti, post je podrazumevao potpuno uzdržavanje od hrane tim danima, da bi kasnije to bilo promenjeno, pa danas kada govorimo o postu mislimo na odricanje samo od mrsne hrane u toku ova dva dana.

Na ove dane posti se tokom cele godine, izuzev trapave sedmice, nedelje nakon Vaskrsa. Verovatno ste čuli da se petkom posti zbog dece, ili da oba dana treba da poste roditelji, radi dobrobiti svog potomstva.Ovo je još jedna u nizu hrišćanskih zabluda.

Sreda je posni dan jer je baš u sredu Juda izdao Isusa Hrista. To je događaj koji je prethodio njegovom stradanju i zbog toga je crkva odredila sredu kao dan molitve i uzdržavanja od mrsne hrane.

U petak svaki vernik treba da posti, jer je to najtužniji hrišćanski dan. Dan kada je Isus Hrist mučen i razapet na krst.

Sredom i petkom posti se na vodi, izuzev kada na ove dane padne praznik sa crvenim slovom ili svetitelj čije je ima u kalendaru napisano masnim slovima. U tom slučaju, dozvoljena je upotreba crnog vina i ulja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

crkvadanipostverovanje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Sofronije

    Ako je i istina da je neko tamo bio razapet, pa bio je samo jednom, ne svakog petka.Uostalom, neka posti ko ništa ne radi.Ja ne postim nikad, jedem kad mi se šta prohte.I uostalom, kakve mi veze imamo sa nekim ko nije ni naše vere, i šta mi imamo od toga?Zamisli da neko ko radi težak fizički posao, da mora da posti?Pa pao bi s nogu i taj dan i sledeći dok se ne oporavi.Neće nikakva vera da mu da snagu koja mu je potrebna za rad.Ne sede svi u lotosovom položaju koji je inače neverovatno neudoban, i ne „meditiraju“, šta god to značilo i čemu god to služilo.Neće nam ni džibus ni buda platiti račune niti će nas nahraniti.Vidimo svi, i popovi su svi lepo ugojeni, slabo koji liči na neuhranjenog kostura.A to sigurno nije od silnih postova i odricanja od bilo čega „ovozemaljskog“.I nijedan od njih ne vozi raznjakanog jugića ili stojadina.Mislim, da se ne lažemo, popovi su najveći lopovi, osim ove naše režimske mafije, sviđala se ova konstatacija nekom ili ne.To je surova realnost i to odavno nema nikakve veze ni sa kakvom verom ni religijom.Verovali mi u nešto ili ne, mora da se jede da bi mogli da radimo i zaradimo za neki pristojan život, već koliko je to moguće u ovim nenormalnim uslovima.