Marina Abramović: Život u Jugi je bio traumatičan i odvratan

Svetski priznata konceptualna umetnica Marina Abramović ove godine izdala je autobiografiju “Prolazim kroz zidove” u kojoj opisuje svoj život od najranijeg detinjstva.

Abramović je danas poznata po bizarnim performansima, ali ne krije da je uspeh postigla tek kada je otišla iz Jugoslavije. U knjizi koja je napisana na engleskom jeziku, odrastanje u Jugoslaviji opisuje kao odvratno iskustvo.

U knjizi priznaje da je odrasla u paklu braka njenih roditelja Voja i Danice Abramović koji su se upoznali tokom Drugog svetskog rata i jedno drugom spasili živote.

“Živeli smo u samom centru Beograda, u raskošnom trosobnom stanu i imali sluškinju. Oduvek sam znala da je naš dom najraskošniji u gradu, a tek kasnije sam shvatila da živimo u jevrejskom stanu koji su zaplenili nacisti, pa kasnije partizani”, kaže Abramovićeva.

“U Jugoslaviji je vladalo sivilo i oskudica svega i svačega. Tada je započela ta jugoslovenska estetika ružnoće, ali bila sam potpuno svesna da je moja porodica povlašćena i da smo mi crvena buržoazija”, piše umetnica.

https://www.instagram.com/p/BrWAa8jHPtk/

U knjizi svoju majku Danicu opisuje kao zlostavljačicu koja je neprestano tukla i zatvarala u ogromni ormar u spavaćoj sobi. Otac Vojo bio je nešto blaži, ali pakao njihovog braka u kom su se neprestano tukli i svađali duboko je uticao na umetnicu.

“Majka mi je branila izlaske posle 22:00 sata, branila mi da se sastajem s muškarcima i ljubim s njima. Uverila me je da je seks nešto strašno i prljavo i da služi samo kako bi se rađala deca”, priznaje Abramovićeva.

Pre nekoliko godina umetnica je mnoge šokirala priznanjem da je imala tri abortusa u životu i da nikada nije htela  decu jer bi joj uništili životnu energiju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

marina abramović
Komentari (13)
Dodaj komentar
  • Nikola

    Gospodo, neverovatno da su baš svi komentari na toliko niskom nivou… Ne morate ni voleti ni naročito poštovati ni jednu „javnu ličnost“ ALI OVO što ispisujete o M.Abramović je stvarno blam, znači bez zezanja. Odakle toliko zlobe, frustracija, nepismentosti i neduhovitosti? Pustite ženu na miru, radite svoje stvari, imajte uspeha i sreće u tome, svima će biti bolje.

    • Nikola

      *nepismenosti

  • Anonimni

    Satanisticki olos.

  • nenad

    Glupaca

  • Jasam

    Mrs nakazo,nije te majka dovoljno tukla. Olosu izvitopereni.

  • Aleksandar

    Takvi performasi kao njeni su svakodnevni u Lazi Lararevic bolnici….Obican razmazeni manipulant…

    • Jasam

      Tacno tako!

  • Anonimni

    Žešći psiho. A kad ti opadne popularnost na zapadu, samo gađaš blatom bivši SSSR i Jugoslaviju, odmah popularnost raste.

  • Nena

    Kakva bre umetnica? Nemojte da me zasmejavate. Ona meša govna sa krvlju ili recimo satima gleda magarca i to naziva umetnošću?! Pa to može svako, ako želi da izigrava budalu. Najsmešnije je što priča o ostetskoj ružnoći, a ona izgleda kao da je izašla iz horor filma.

    • Nikola

      Gospođo…

  • Pera Ciciban

    „…Živeli smo u samom centru Beograda, u raskošnom trosobnom stanu i imali sluškinju. Oduvek sam znala da je naš dom najraskošniji u gradu…“ Vladala oskudica svega i svačega, a ona sirota tek onda ukapirala da je bila buržoazija a da je živela u bedi? Život joj je bio traumatičan i odvratan – jadna! Možda je u to vreme trebala da se preseli u Čehoslovačku, Mađarsku ili Bugarsku i oseti ugodniji život? Razmaženo derište (koje je imala sve u životu) osim pragijanja, iz čistog idiotluka našlo utehu u bizarnim performansama negde na bolesnom zapadu.

  • Misko

    Pa si sad odlucila da svoje traume prenosis nama, kroz svoju takozvanu umetnost? Razumemo te, sjebali su te roditelji, idi sad nadji muza i pravi decu. Dosta jadikovanja, nije hriscanski ni ljudski ostati ceo zivot isfrustriran jer te mama nije pustala vani posle 10 uvece, a ti si htela da ides na kobasiciranje. Jbt.. gde mi zivimo. I ovo iskompleksirano deriste neko pita za misljenje…

    • Aleksandar

      Predobri Misko…ona je baba od 70 godina..