Milan u Švajcarskoj zaradi 5.500 €: „Evo koliko mi na kraju ostane“

Domaći i regionalni mediji preneli su priču Milana V., Srbina koji živi u Švajcarskoj gde radi kao grafički dizajner. Kako je priznao, on mesečno zaradi oko 6000 franaka (5.500 evra), ali tu je i veliki spisak njegovih troškova.

„Plata od 6.000 franaka zvuči super, ali to je bruto iznos. Kada se odbije porez, ostane oko 4.700 franaka na računu. Najveća stavka je stan. Kirija u Švajcarskoj je sve samo ne jeftina, ali se i dalje više isplati nego da posedujete nekretninu, verovali ili ne, pošto su porezi na imovinu enormni (naravno, ukoliko niste multimilioner pa možete to finansijski izdržati)“, objašnjava Milan, a prenosi Blic.

Kaže da je odlučio da iznajmi stan u predgrađu, budući da je stan u centru grada neverovatno skup.

„Stanarina za jednoiposoban stan je 1.500 franaka, što znači da mi ostaje 3.200. Cena hrane u supermarketima je veća nego u Srbiji, a o restoranima da ne pričam. Trudim se da što više pripremam hranu kod kuće kako bih uštedeo novac, s obzirom na to da bih vrlo brzo bankrotirao da se hranim napolju. Na hranu mesečno potrošim oko 600 franaka ( uz to često kupujem namirnice na akciji), što znači da mi ostaje 2.600. Cene interneta i mobilnog telefona se razlikuju od paketa do paketa, mene to zajedno košta 160 eura, nakon čega mi ostaje 2.440. Na komunalije ide još oko 450 franaka, nakon čega grubo ostajem na oko 2.000. Uz to, u Švajcarskoj je obavezno i zdravstveno osiguranje koje ima nekoliko različitih paketa pa birate u skladu s potrebama i finansijskim mogućnostima. Ja sam odabrao paket koji je malo bolji od najosnovnijeg i to me košta 300 franaka mesečno“, piše Milan na svom profilu.

S preostalih 1700 franaka Milan izdvaja još par troškova.

„Naravno, frizer je takođe stavka koja uzima finu cifru. Šišanje je oko 40 franaka, a s obzirom na to da se šišam dva puta mesečno, to zadovoljstvo me košta 80 franaka. Uz to, na izlaske, piće ili večeru s prijateljima mesečno potrošim još 200 do 300 franaka tako da mi na kraju meseca ostane otprilike 1300 franaka u džepu. Srećom, mahom se vozim biciklom pa nemam troškove za automobil“, kaže Milan.

Ipak, usprkos velikim troškovima, Milan kaže da je Švajcarska odlično mesto za život.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

svajcarskatroškovizivot
Komentari (10)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Dobro, ostane ti 1300fr mesecno, puta 10 meseci to je 13.000 fr. Cik ovde da ti ostane neka crkavica? Nemoj da si neskroman. Sve ovo objavljujete ciljano da mladi pomisle kako je izvan Srbije uzas.

  • NazaDnooo

    Neka se vrati u Srbistanu,da,da,svi kukaju ali niko da se vrati…hahahah evo ja vec 5 meseci zivim i radim u jednoj od najboljih zemalja EU,tesko jeste,skupo jeste ali i po ovim cenama ovde ispada da je Srbistan jedna od najskupljih zemalja sveta a vi verujte i dalje nazadnjacima kako teče med i mleko…

  • Antimaterija

    „s obzirom na to da bih vrlo brzo bankrotirao da se hranim napolju“ „Uz to, na izlaske, piće ili večeru s prijateljima mesečno potrošim…“ Ove dve izjave su nešto ne podudaraju i ne štimaju.Izbegava restorane ali zato izlazi i jede i pije sa društvom, što mu onda ispada da i ne izbegava nego ipak posećuje i troši novce na nepotreban luksuz. Sve to može i u kućnim uslovima pa ispadne mnogo jeftinije.I to šišanje dva puta mesečno, to nije normalno toliko novca baciti…Bolje da obrije glavu i miran je neko vreme.

  • Boki®

    Na zapadu zavisiš od plate koju redovno primaš do onog momenta dok si radno sposoban.E sad, kad zdravlje i mladost🙄 odu bespovratno imaš socijalni paket koji kad potrošiš( a sa vremenom trajanja istog se smanjuje) možeš da se slikaš 🤷 E, onda ti treba neki rođak iz bivših nam republika(ako ih se svih nisi s’ vremenom odrekao ☝️) da te primi u svoju bedu da zajedno „starujete i „bedujete“…

  • Anonimni

    55000 svis franaka ke ispod prosecna plata i Svicarskoj.Ekvivalent 359 eura srbijanske plate!Radio sam 14 godina za svajcarce to jest za njih u inostranstvu u pocetnici kod njih na moju pocetnu platu od 4000 su SE SMEJALI.Iako sje ostajalo skoro polovina (Banka ANKER moguca provera)prema tome ne pricaj kako ti je lepo,Nisi napisao koliko si putaa godisnje sa devojkom otisaou restoran -NULA.Da ne duzim za tvoju struku ovde je plata iznad 500 EU i VRACAJ SE NE LAZI NAROD!(ako ti trebaju puni podaci o meni GRADJEVINSKOM INZENJERU SPREMA DA TI DAM!

  • Potop

    Najbolje je ovde ako si srećan imaš platu od 350 evra a za život ti treba 1000 tako da neka se vrati da mu bude dobro kao i nama dok nas lopovi šure.

  • batamrca

    vracaj se iz odma ovamo,ovde sve za dzabaka tuku ako neuzmes

  • Anonimni

    Ma da ne valja tamo u Srbiji je ipak zlatno doba.

  • bambi

    Koliko je usluga u javnim kucama. Recimo neka socijala od 15 min?

  • Anonimni

    da, milanu iz svajcarske malo ostane kad isplaca sve racune i pokrije sve troskove zivota..a mi u srbiji se lisavamo osnoavnih stari potrebnih za zivot i ne ostaje nam nista