Misterija na Marsu: NASA otkrila čudnu supstancu, o čemu se radi?

Misterija

Čudnu supstancu je snimio NASA-in Perservance. Ispostavilo se da je u pitanju Dakron, poseban materijal iz grupe poliestera.

Misterija predmeta nalik špagetima zaintrigirala je javnost prošle godine, a ovih dana NASA je objavila šta je to zapravo.

Fotografija koju je napravio rover Perseverance 12. jula 2021. podstakla je brojne teorije o tome kako su znakovi života pronađeni na Crvenoj planeti. Međutim, ispostavilo se da nije reč o životu, niti o ‘špagetima’.

Reč je o dakronskoj mreži, odnosno dakron materijalu, podvrsti poliestera, a NASA pretpostavlja da je najverovatnije otpala sa termalnog pokrivača koji je pomogao roveru da sleti na Mars, prenosi Miror.

„Čini se da je ovaj konkretan komad mreže bio podvrgnut značajnom odmotavanju/isecanju, što sugeriše da je bio podvrgnut jakim silama“, navodi se na blogu NASA-e.

Dakron, s obzirom na to da je veoma elastičan materijal, koristi se u različite svrhe, od medicine do ribolova, a u konkretnom slučaju kao dodatna oprema za sletanje na Mars.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

marsmisterija
Komentari (0)
Dodaj komentar