Mogu vam spasiti život: Ovo su najsigurnija sedišta u avionu, automobilu, vozu…(foto, video)

Da li ste ikada razmišljali koje sedište je najbolje izabrati u nekom vozilu, u kojima ćete u slučaju nesreće imati najviše šanse za preživljavanje? Ovo su saveti koja mesta su najbolji izbor u automobilu, minibusu, trolejbusu, gradskom autobusu, vozu, brodu i avionu, piše Bright Side. Zelena sedišta na ilustracijama su najsigurnija, a crvena najnesigurnija.

Automobil

Sigurna sedišta: Sedište iza vozača ili ono u sredini jer se taj deo automobila najmanje deformiše tokom sudara.
Najopasnija sedišta: Ono pokraj vozača jer se u slučaju nesreće vozač refleksno pomera na tu stranu.

Minibus

Sigurna sedišta: Ona smeštena nasuprot smera vožnje jer je manja šansa da udarite glavom u naslon u slučaju naglog kočenja.
Najopasnija sedišta: To su ona pokraj prozora i vrata jer vas razbijeno staklo može povrediti. Kao i u automobilu, bolje je izbegavati mesto pored vozača.

Trolejbus

Sigurna sedišta: Najbolje je odabrati sedišta u prvom redu do prolaza i ona u sredini vozila na kojima se vozite suprotno od smera vožnje.
Najopasnija sedišta: Kao i u minibusu, to su sedišta pokraj prozora i vrata.

Gradski autobus

Sigurna sedišta: To su sedišta sa desne strane, ali koja se nalaze u sredini autobusa, i to ona smeštena u smeru vožnje. Ta mesta su najudaljenija od ostalog saobraćaja.
Najopasnija sedišta: Ona u prva dva reda i u zadnjem redu, kao i mesta koja se nalaze pored prozora i vrata sa leve strane.

Voz

Sigurna sedišta: Najsigurnija su ona koja su najbliža sredini kompozicije.
Najopasnija sedišta: Ona u prvom i poslednjem vagonu, kao i sedišta u smeru vožnje jer je veća šansa da izletite iz njih pri naglom kočenju.

Brod

Sigurna sedišta: Na palubi ili u kabini bližoj površini broda jer taj gornji deo zadnji potone.
Najopasnija sedišta: Ona koja su smeštena u nižim kabinama jer je iz njih puno teže izaći, dođe li do nesreće i brod počne da tone.

Avion

Sigurna sedišta: Iako se stručnjaci ne mogu složiti koji deo aviona je najsigurniji, ipak je bolje izabrati sedišta u zadnjem delu.
Najopasnija sedišta: Ona u prvih nekoliko redova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

automobilavionbrodsedistavoz
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • milanovicsrbin

    vrlo korisno