Na Balkanu je tokom rata jedva ostao živ, a sinoć je osvojio Oskara (foto)

Izet Bučo je Bosnu i Hercegovinu napustio 1994. godine, kad je kao hitan medicinski slučaj evakuisan od UN-a iz Goražda.

https://www.instagram.com/p/BWwjXCxlkSg/

Stigao je na lečenje u Veliku Britaniju s teškim telesnim povredama uzrokovanima padom granate. Lekari nisu verovali da će preživeti, ali on se nije dao.

Nakon brojnih operacija upisao je Multimedia grafički fakultet i započeo uspešnu karijeru u filmskim postprodukcijama.

Sinoć je s kolegama osvojio Oskara za svoj rad na filmu ‘1917’.

To ostvarenje britanskog reditelja Sema Mendeza je odneo tri nagrade, među kojima je i nagrada za najbolje vizualne efekte, na kojima je, zajedno sa svojim kolegama, radio Izet Bučo.

Bučo je odavno cenjeno ime u Holivudu. Radio je 2D Compositing, rotoscoping i vizualne efekte na brojnim slavnim filmovima kao što su Hari Poter, Nemoguća misija, Grdana, Robin Hud, X-Men: Poslenje uporište, Skjfol, Čudesna žena i mnogi drugi, piše Radio Sarajevo.

„Kada se samo setim kako je bio teško ranjen, evo plačem. A vidi šta je danas postigao“, rekla je jedna Izetova prijateljica iz detinjstva za Dnevni Avaz.

Majka mu i danas živi u Goraždu, a otac mu je preminuo. Bučo ima dve sestre, a u srećnom je braku sa svojom sugrađankom Elvirom Rahman sa kojom živi u Londonu.

Sudeći prema njegovom Instagram profilu, veoma je vezan za Sarajevo i nedavno ga je posetio.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bosanacdobitnikoskar
Komentari (0)
Dodaj komentar