Najezda zmija u metropoli, vlasti poručuju: „Ne smemo da ih ubijamo“ (foto)

Vatrogasci u severnom Bangkoku još od juna nisu primili nijedan poziv zbog požara. Međutim, za hvatanje zmija zato postoji linija koja je otvorena 24 sata dnevno. Prošle godine vatrogasci u Bangkoku primili su više od 34.000 poziva za hvatanje zmija, javlja AFP.

– Ima puno posla oko hvatanja zmija, ali za borbu s vatrom nas nitko ne zove – rekao je 46-godišnji vatrogasac Suraphong Suepchai iz glavnog grada Tajlanda.

Zmije su normalan prizor u Bangkoku, užurbanom gradu izgrađenom uglavnom na močvarnoj zemlji, tako da ih nije neobično videti kako prolaze javnim prostorima poput parkova, vodenih kanala i škola. Stanovnici ih često sreću i u svojim kućama, posebno u onima u kojima žive i pacovi, piše Yahoo news, a prenosi Jutarnji.hr.

Poziva vatrogascima zbog toga je sve više, posebno tokom sezone kiša, nakon što se rađaju novi mladunci. Kada vatrogasci pronađu otrovne zmije, odnose ih na farmu zmija u Bangkoku, nedaleko od centra grada. Kada je pak reč o zmijama koje nisu opasne, Suraphong kaže da često objašnjava ljudima kako je njih zapravo dobro imati u blizini, zbog ravnoteže ekosistema.

– Ako ubijemo sve zmije i one nestanu, doći će pacovi i doneti zaraze – rekao je vatrogasac i dodao da se zmije koje nisu otrovnice nose u obližnji univerzitetski park i tamo puštaju.

Kako bi umirili uplašeno stanovništvo, vatrogasci drže treninge na kojima ih obučavaju kako da se ponašaju sa zmijama koje terorišu njihove domove. Prema podacima tamošnjeg Ministarstva zdravstva iz 2016. godine, više od 1.700 ljudi na Tajlandu su te godine ugrizle zmije, ali srećom niko od toga nije umro.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Bankokzmije
Komentari (0)
Dodaj komentar