Najveći greh za posnom slavskom trpezom: Na Svetog Nikolu nikako ne činite ovo

Jedan poguban i štetan običaj se polako iz neupućenosti u nekim našim krajevima uvlači u naš narod.

Naime, kada neka slava padne uz post, ili u sredu ili petak, na primer Nikoljdan, koji je uvek u Božićnom postu, taj dan se obavezno posti, bez obzira na to da li porodica iz nekih razloga ne posti taj post.

Bolje je ne slaviti

Spremati mrsnu hranu za slavu je veliki i pogubni greh ako je post. Bolje je ne slaviti, nego praviti javnu sablazan i navoditi na greh druge (goste) da mrse na veliki praznik u vreme kada crkva naređuje post. Kad slava padne u sredu ili petak, a nije post, gozba i mrsni slavski ručak može se odložiti za naredni dan.

Pogrešno je, kako to neki čine, na dan slave kada je post, „prikazati“ na trpezi malo ribe i posne hrane, a posle postavljati i služiti mrsnu hranu.

Nije dostojno hrišćanstva

To je svojevrsno licemerje, i nije dostojno hrišćanina, Srbina i pravoslavca, pogotovo kada se zna da se može čak lepše i jeftinije pripremiti ručak od ribe i posne hrane. Postoji čak i kuvar sa receptima za pripremanje posnih jela, koji bi trebalo da koriste domaćice koje pripremaju posnu slavu, pišu Novosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

postslavasveti nikola
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • KRSTESKA SNEŽANS

    Kakav je čovek i kako razmišlja on se tako ponaša i piše. Boga i veru treba poštovati. To čovek nosi u duši. Pravila i običaje treba poštovati. Pravi vernik on se trudi da ispoštuje svoju slavu i ako je posna spremiti posno. Ko ne veruje u Boga, on i nemože osetiti Njegovu pomoc i Veličinu. Božji putevi su nepoznati ali pravedni. Bože oprosti onima koji nemaju veru i nemogu da osete Tvoju Blagodet i Veličinu.

  • Bosanac

    A đe si u brdovitoj bosni moga da kupiš ribu za slavu.Sve za slavu si imao u kući.

  • bambi

    Posto je religijska izmisljotina koja nema nikakvog opravdanja cak ni sa medicinske tacke gledista. Predzeravati se kada nije post pa onda navodno cistiti se kada je posto je apsolutna glupost gledano iz bilo kog ugla. Naime ideja vernika je da sa postom stavno akcenat stavljaju na prelepe ali sto bi rekao Ajnstajn primitivne price u kojima se velicaju bogovi i polubogovi. Najzdraviji nacin ishrane za coveka je umereno se hraniti, redovno se hraniti, raznovrsno se hraniti i to tako uvek citave godine svih 365 dana. Nema ni jedan jedini razlog da se organizam preciscava. Sa pomenutom ishranom covek u organizam unosi sve potrebne sastojke umerenoj za organizam prepoznatljivoj kolicini. Sa druge strane ne znam da li ste primetili da za vreme verskih postova ne jedu mesu, sto je totalni apsurd. Naime po njima ribu jedu kao da riba nije meso, kao da riba nije zivotinja. Jako je stetno decu i omladinu zatupljivati i mozak im ispirati sa religijama. Nasa deca moraju da se vaspitavaju u pozitivnom dugu. Da budu skromna u bilo kom pogledu pa i ishrani i zeljama. Vazno je da deca ne prihvataju dogmu, naredjenja, strahopostovanja, bogove ili sta vec vec da razvijaju kreativnost, pozrtvovanje, istrajnost, disciplinu, humanost, postovanje prema roditeljima, braci, sestrama, rodjacima, prijateljima, prolaznicima, a ne prema bogovima i andjelima. Religija je najveci promasaj ljudske civililacije koji sluzi za ispiranje mozgova ljudima i ulivanje strahopostovanja u cilju jednostavne manipulacije ljudima. Izvodjenje iz realnog zivota i slanje u idealizacije i imaginacije. Inace nije potrebno ni podvuci da su svi ratovi i pokolji na ovoj planeti bili verske prirode, sukob religija. Pogledajte samo ratove u bivsoj Jugoslaviji. Katolici, pravoslavci muslimani. Pogledajte na Bliskom Istoku, jevreji i muslimani…

    • Anonimni

      Bravo