Napadi besa u javnosti: Ovo su dve najuspešnije strategije za smirivanje deteta koje plače

Kada dete počne da se ponaša ljutito i da ispoljava histeriju, roditelji često ne znaju „šta da rade sa sobom”. Ljudi gledaju, kritikuju, sažaljevaju, ali se dete ne smiruje. Postoje dva načina da se mališani smire kada dođe do ove situacije.

,,Napadi besa kod male dece izazivaju kod većine roditelja osećaj bespomoćnosti. Roditelji se s pravom osećaju neprijatno kada se nađu u ovakvoj situaciji na javnom mestu i vrlo često misle da nešto ne rade kako treba, a dete tako reaguje“, objašnjava logoped Dragana Filipović.

Međutim, ovo je vrlo česta reakcija koja se javlja kod male dece koja još nisu dovoljno zrela da kontrolišu svoje emocije i ponašanje.

,,Kada se roditelji nađu u ovakvoj situaciji, posebno na javnom mestu, treba da ostanu hladni i smireni, a ne da svojom nervozom dižu dalju tenziju i paniku. Neophodno je da budu pored deteta i ne ostavljaju ga da se baci na pod i plače. Najbolje je pokupiti dete, zagrliti ga i premestiti na bezbedno mesto dok njegov bes ne prođe“, savetuje doktorka za portal Jumama.

Većina roditelja koristi dve strategije koje su dobre i u većini slučajeva pomažu da se dete smiri. Prvo se šale sa detetom. Prave grimasu ili gest koji izaziva osmeh – ponašanje suprotno od onog u kojem se dete trenutno nalazi. Drugo, odvraćaju dete od onoga što je izazvalo frustraciju. Na primer, započnu razgovor o nečemu sasvim novom, pokažu detetu igračku ili životinju koja mu se sviđa.

,,Ono što roditelji definitivno ne bi trebalo da primenjuju u ovim situacijama je kazna. Deca to ne planiraju i često nisu svesna svog ponašanja. Deca jednostavno nisu dovoljno zrela da kontrolišu svoje ponašanje, posebno ne na javnom mestu, kao što to radimo mi odrasli“, zaključuje Filipović.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

besdecaplakanjesavettantrumzivot
Komentari (0)
Dodaj komentar