Naše komšije sa juga zaklinju se u morske plodove – a pogledajte šta rade Skandinavci!

Ako ste ikada putovali u Skandinaviju, možda ste primetili neku od ovih navika. Pročitajte u nastavku teksta o čemu je reč.

Ostavljaju kolica sa detetom napolju na hladnom

Nije neobično da zimi izađete napolje sa bebom u kolicima, ali u Skandinaviji to rade malo drugačije. Ako, na primer, majka treba samo da ode u prodavnicu da uzme nešto i zna da će to učiniti brzo, ostavlja kolica sa detetom napolju na hladnom. Ne plaši se da će dete biti ukradeno, jer je ova navika tamo uobičajena. Osim toga, Skandinavci veruju da hladnoća neće naškoditi bebi ako je dobro obučena. Na ovaj način dete treba da ojača imuni sistem i da ostane zdravo.

Ne izuvaju se u kući

Kod nas je običaj da po ulasku u kuću izujemo cipele i obujemo papuče. Skandinavci idu korak dalje i ostavljaju cipele na vratima, bilo da su u poseti prijatelju ili na večeri. Ne plaše se prehlade ili nesavršenog izgleda. Tamo je uglavnom kišno i snežno vreme, pa ne žele sve ovo da nose unutra. Često imaju podno grejanje, pa im je toplo i bez papuča.

Prvo kafa, pa onda riba

Naše komšije sa juga se zaklinju u morske plodove, ali verovatno ih niste videli da jedu ribu pre ručka. Oni se časte u podne ili još bolje za večeru, ali nikada ranije. U Skandinaviji misle drugačije… Tamo je mentalitet da žele da ostanu siti što duže. Dakle, šta je bolje nego pojesti ribu nakon jutarnje šoljice kafe, koja je takođe puna hranljivih materija? Vole da biraju lososa ili neku sličnu ribu. Da, samo za doručak.

Moderni Vikinzi

Nemojte se iznenaditi ako vidite modernog Vikinga na Tinderu, jer su Skandinavci prilično ponosni na svoju tradiciju i održavaju je i danas. I ne verujte filmovima i pričama koje Vikinge prikazuju samo kao okrutne razbojnike, jer ih time možete uvrediti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kulturaobicajiskandinavijatradicija
Komentari (0)
Dodaj komentar