Naučnici tačno u sekund izračunali koliko bi vremena trebalo da provedete u WC-u

Većina nas ne razmišlja previše o tome koliko dugo provodio u toaletu, ali većina zdravstvenih stručnjaka smatra da bi trebali da se držimo „pravila 20 sekundi“. Naime, tim fizičara s Georgia Tech-a otkrio je da većina sisara težih više od tri kilograma isprazni svoju bešiku za 21 sekundu.

Istraživači tvrde da upravo taj vremenski okvir može biti koristan alat za ljude pri praćenju navika bešike. Medicinska sestra Dženis Miler objasnila je da ako mokrite duže ili kraće od 20 sekundi, tada ili zadržavate mokraću predugo ili odlazite u toalet prečesto.

Što je „pravilo 20 sekundi“?

Pravilo od 20 sekundi bazira se na istraživanju grupe studenata mašinstva s Georgia Tech-a. Studenti su radili na projektu kako bi osmislili bolji dizajn vodotornja. Kako bi proučili jednostavniji oblik dinamike fluida, posetili su zoološki vrt i izbrojali koliko je vremena životinjama potrebno da se izmokre. Otkrili su da je skoro svim sisarima, od slonova do zečeva, u proseku potrebna 21 sekunda da isprazne bešiku. Za pražnjenje bešike ljudi potrebno je izbaciti oko jedne šoljice (240 ml) mokraće. To znači da ako pete oko osam čaša vode dnevno, trebalo bi da osam puta dnevno i mokrite, kaže dr. med. Nikol Ajzenbraun, urolog iz Floride, za Well+Good.

Čudno ili ne, studija zoološkog vrta pruža smernice za zdravlje mokraćne bešike koje je lako slediti. Ako je vaša bešika dovoljno puna, potrebno bi joj bilo otprilike 21 sekundu da se isprazni.

Dr. Miler predlaže zaokruživanje na 20 sekundi radi jednostavnosti kako biste videli gde ste na spektru. Ako ustanovite da skoro uvek mokrite znatno kraće ili znatno duže od 20 sekundi, razmislite o svojim navikama vezanim uz mokrenje: Pete li previše ili premalo vode? Odlazite li dovoljno često u WC tokom dana? Ili koristite toalet više nego što je potrebno jer je to jedino privatno mesto u vašoj kući? Vaši odgovori mogu vam pomoći da promenite svoje navike, prenosi Živim.hr.

Zašto su navike vezane uz bešiku važne?

Naime, ljudska bešika se puni, a kad počne da se naduvava poput balona, šalje signale mozgu da pritisak postaje veći, objašnjava fizioterapeutkinja Heba Šahid. Međutim, naš mozak razgovara s bešikom i neretko mu govori „Sad nije dobro vreme. Zatvori se“. Kad je dobro vreme, odnosno kad ste u toaletu, mozak dopušta otvaranje uretralnog sfinktera. Ali ta komunikacija između mozga i bešike može se poremetiti ako mokrite prečesto ili preretko.

Na primer, ako ste tip osobe koji često odlaže ili zaboravlja na odlazak na toalet, moguće je da će vaše mokrenje trajati i 40 sekundi. Naime, vaš mozak je navikao da ignoriše signale „puna sam“, a prenaprezanje bešike postala je vaša navika.

Dr. Ajzenbraun ovo stanje naziva „bešika medicinske sestre“ ili „bešika učitelja“ jer je često među tim profesijama. Naime, učitelji i medicinske sestre ne mogu samo tako da napuste učionicu ili prostoriju i zbog toga namerno odlažz odlazak u toalet. Ali vremenom, hronično prekomerno istezanje bešike uzrokovaće prestanak ispravnog rada, kaže dr. Ajzenbraun.

– Vaša bešika samo postaje malo veća, zatim malo veća, i malo veća. Nakon godina toga, mišići mokraćne bešike gube sposobnost rastezanja i na kraju prestaju ispravno da rade- kaže dr. Ajzenbraun.

Naravno, može se dogoditi i suprotno. Ako prečesto koristite toalet, mogli biste da mokrite češće nego što je potrebno. Ovo trenira vašu bešiku da vašem mozgu kaže da je pun kada nije, kaže dr. Miler. Kao rezultat toga, možete razviti preaktivnu bešiku, što uključuje snažnu potrebu za odlaskom na toalet, čak i kada ne ispuštate puno tekučnosti.

Lekari mogu da prepišu lekove za preaktivnu bešiku, ali takođe mogu da predlože vežbanje za ponovo uvežbavanje vaše komunikacije između mozga i bešike.

Ukratko: pravilo od 20 sekundi pomaže vam da prepoznate navike kako biste mogli da uvedete promene koje bi poboljšale vaše zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mokrenjevremewc
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Zglobni Skoč

    Super, sad ćemo zbog struke da pikimo na komandu i držimo štopericu, ma daj bre…