Naučno dokazano: Ovo je najbolji način da prestanete da pušite

Naučnici imaju dugo željeni odgovor koji će mnogima pomoći da prestanu da puše. Večita dilema je da li treba odjednom prestati sa pušenjem ili postepeno smanjivati broj popušenih cigareta dok potpuno ne prestante sa tom navikom.

– Mnogi smatraju da je najbolja metoda za odvikavanje od pušenja postepeno smanjivanje broja cigareta koje se ispuše u toku dana – kaže Nikola Landson-Hauli sa Univerziteta Oksford, koja je bila na čelu tima čija je studija o pušenju objavljena nedavno u časopisu  Annals of Internal Medicine.

Ali rezultati istraživanja pokazuju da je zapravo nagli i potpuni prestanak pušenja najbolji metod.

Naučnici su sproveli istražianje na uzorku od 700 pušača u Engleskoj koji su dnevno pušili više od 15 cigareta, a želeli su da prestanu sa ovom navikom. Za to su postavili rok od dve nedelje. Polovini je rečeno da nastave normalno da puše dok ne dođe dan da prestanu, a onda naglo prekinu. Drugoj polovini je rečeno da tokom perioda od dve nedelje postepeno smanjuju unos cigareta. Svi zajedno su posećivali grupna savetovališta, nosili nikotinske flastere i koristili razne proizvode poput nikotinskih žvakaćih guma, pastila i spreja za usta.

Naučnici su uspešnost eksperimenta ocenili posmatranjem bivših pušača u četvrtoj nedelji od datuma prestanka i šest meseci kasnije.

Zaključili su da su oni koji su naglo prestali da puše imali uspešnost veću za 25% od onih koji su potepeno prestajali. To konkretno znači da je uspešnost prve grupe iznosila 49%, a druge 39%.

Posle perioda od 6 meseci, 22% onih koji su prestali odjednom i dalje nije pušilo, dok je u drugoj grupi istajnost pokazalo 15% ispitanika.

Zanimljivo je takođe da je većina ljudi priznala da im više odgovra da odjednom prestanu sa pušenjem nego da postepeno smanjuju broj cigareta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

prestanak pusenjapušenje
Komentari (3)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Kiza matematicar ==> pa tako i za klopu, sex, sminku, samo racunaj Svemu mogu da odolim sem iskusenju zadovoljstvo NEMA cenu

  • Kiza

    Najbolji nacin da prestanes da pusis je da obracunas koliko para mesecno dajes na cigare pa onda to pomnozis sa godinom pa decenijom……..

    • Anonimni

      Odlican komentar.